Парламентът гласува промени в кабинета "Борисов"

20 февруари 2013 в 07:43 1581 1

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Парламентът ще гласува промените в кабинета "Борисов", след като в понеделник Симеон Дянков подаде оставка.

Функциите му ще бъдат поети от двама негови колеги. 

Томислав Дончев ще е новият финансов министър. Той обаче ще продължи да отговаря и за усвояването на еврофондовете. Регионалният министър Лиляна Павлова става вицепремиер. Очаква се и от двамата да пазят финансовата дисциплина.

Мотивите за освобождаването на Дянков станаха ясни вчера. Според премиера финансовият министър е комуникирал трудно с колегите си и не се е ползвал с подкрепата на ГЕРБ. Единственият, който заставал зад действията му, бил самият Борисов. Като основна причина за освобождаването на Дянков, обаче, премиерът изтъкна забавеното изплащане на европейските субсидии за земеделските производители. Освен това бившият финансов министър не се справил добре с проекта за електронно правителството, за който лично отговарял.

Депутатите от "Коалиция за България" няма да участват в обсъждането и гласуването на промените в кабинета. БСП започва от днес поредица от консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, граждански и синдикални организации за намиране на решение за ситуацията в страната.

Червените искат предсрочни избори. За това настояват и от ДПС. От партията обявиха вчера, че кабинетът на ГЕРБ е с изчерпан кредит и трябва да има служебно правителство. СДС обаче заявиха, че премиерът Бойко Борисов трябва да свърши в последните месеци обещаваното три години и половина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови