Парламентът гласува оставката на кабинета в четвъртък (обновена)

Юлиан Христов 20 февруари 2013 в 11:30 1611 0

Министрите слушат как премиерът Бойко Борисов обявява оставката на кабинета в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Министрите слушат как премиерът Бойко Борисов обявява оставката на кабинета в Народното събрание. Снимка: БГНЕС

Оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов ще бъде гласувана утре.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на парламента Цецка Цачева.

Тя прочете писмо на премиера Бойко Борисов, изпратено до Народното събрание.

Пълният текст на писмото гласи:

"Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители. На основание член 111, ал. Първа, точка 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-ото Народно събрание. От 27 юли 2009 година, в съответствие с член 111, алинея 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната."

Предложението за гласуването на оставката ще бъде направено утре от Цецка Цачева в началото на пленарното заседание. 

Лидерът на РЗС Яне Янев каза пред журналисти в парламента, че не е водил "политически пазарлъци с ГЕРБ". „РЗС е единствената партия, която не е влизала във властта за разлика от БСП, ДПС, Синята коалиция, които имат представители във властта и в днешния ден. Ние нямаме нито един човек и не сме имали никакви пазарлъци с ГЕРБ. Ние им дадохме вот на доверие в самото начало и постъпихме почтено”, добави Яне Янев. 

„Необходимо е възмездие. Не може повече да има „свещени крави на прехода”. Тези камионетки, които арестуваха протестиращи, трябва да дойдат пред парламента и да натоварят поне двама-трима представители на политическата мафия и тогава хората ще кажат – добре, че се случи всичко това”, каза още лидерът на РЗС.

Борисов хвърлил оставката си като страхливец. Това коментира пред Нова телевизия Татяна Дончева, бивш депутат на БСП и настоящ лидер на "Движение 21". "Аз не съм сигурна, че тази оставка ще спре протестите, защото те са насрочени за неделя и има още действия, които да се случват. След снощните събития, когато беше включена и армията, това не се е случвало за 20 години. Някой е дал съвет на Бойко Борисов, че трябва да се спасява панически. И той хвърли оставката като страхливец", коментира Дончева.

„Кукловодите зад премиера ще се опитат да си спасят позициите си, което означава, че ще се постараят да прехвърлят плавно топката от Бойко Борисов към БСП като убият темпото за седмица, две-три. Смятам, че всички протестиращи трябва да бъдат нащрек, за да не бъдат изиграни. Второто е – протестът да бъде канализиран към политически вид. Иначе тези хора ще се окажат като оркестранти. Исканията трябва да бъдат подредени и да бъдат постигани седмица по седмица”, допълни още Дончева.

Междувременно днес депутатите от Коалиция за България спазиха обещанието си и не дойдоха в парламента.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови