Пари от концесии ще отиват за иновации

Последна промяна на 10 май 2012 в 19:31 823 1

20% от концесионните възнаграждения да отива за иновации. Това е заложено в проектозакона за иновациите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Чрез закона целим създаване на официална платформа за регламентиране на устойчива и предвидима политика в областта на иновациите, заяви министърът на икономиката Делян Добрев. Той участва в семинар "Интелигентна специализация", чиито съорганизатори са МИЕТ и Европейската комисия.

През миналата година средствата, получени от концесии, са в размер на 63 млн. лв. С отделянето на част от тази сума за иновации ще се повиши иновационната активност на фирмите. Такава е практиката в много от европейските държави, включително има такива, където 100% от концесионните възнаграждения са предназначени за иновации, допълни Добрев.

Инвестициите в научни изследвания и развитие в България през 2010 г. са 0,6% от БВП (420 млн. лв.). Целта на правителството е разходите за научни изследвания, развойна дейност и иновации да достигнат 1,5% от БВП през 2020 г., каза още Добрев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.05 2012 в 20:09

А кой ще определя кое е иновация, че да вземе кинтите?