Отпускат 75% от сумата за саниране на сградите

Борислава Бибиновска 04 април 2013 в 13:51 2351 0

Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС
Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС

75% от сумата за саниране на сградите ще бъде поета от Оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Първоначално идеята беше да се поемат 50% от разходите. 

Проектът за саниране на сгради с евросредства стартира миналата година. 

За ремонт с цел по-добра енергийна ефективност по тази програма могат да кандидатстват всички кооперации и жилищни блокове с най-малко 3 етажа и 6 апартамента, които са проектирани преди април 1999 г. Важи и за панелните блокове, и за тухлените сгради.

Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев спечели конкурса за банка, която да отпуска нисколивени кредити на кооперациите с одобрени проекти. Те са дългосрочни – до 10 години с 6-месечен гратисен период.

Преди година, когато беше представена програмата, от МРРБ дадоха пример колко ще струва на едно семейство санирането при 50% безвъзмездна помощ - за апартамент от 70-80 кв. м. всеки съкооператор трябва да участва средно с 5 хил. лв.

При 75% помощ от държавата, сумата за всяко семейство ще намалее двойно до около 2500 лв.

Еврофинансирането ще покрива изцяло техническото и енергийното обследване и проектирането на постройките, напомниха от енергийното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови