Държавата ще подпомага санирането на бедните домове

Последна промяна на 28 март 2013 в 14:26 2037 1

Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС
Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие разработва правила за подпомагане на по-бедните домакинства, така че да се включат в програмата за саниране на жилищата. Това обяви днес министър Екатерина Захариева. „В момента работим по механизма, заедно с министър Костадинова (социалният министър Деяна Костадинова – бел.ред.) и министър Христов (финансовият министър Калин Христов – бел.ред.), да осигурим дофинансиране на хората, които наистина не могат да си позволят. Критериите и правилата ще бъдат ясни до една седмица”, каза Захариева.

Мерките за енергийна ефективност в жилищата са част от оперативната програма „Регионално развитие“ и са с общ бюджет 63 милиона лева, припомни министърът. От тях 50 милиона лева са европейската субсидия, а 13 милиона са за нисколихвено кредитиране. В държавния бюджет има резерви за такова кредитиране, посочи Захариева.

Бюджетът за енергийна ефективност ще е многократно по-голям в следващата оперативна програма „Регионално развитие” (2014 – 2020). Той ще е над 900 милиона лева или почти 20% от целия й ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2013 в 14:37

Като чуя за подпомагане от държавата, страх ме хваща. Единствено "безплатните" предложения на търговските вериги могат да извикат в мен повече подозрения ...