Отбелязваме 137 години от смъртта на Христо Ботев

Последна промяна на 01 юни 2013 в 09:16 3321 1

Христо Ботев
Христо Ботев

137 години от гибелта на големия национален герой, революционер и поет Христо Ботев отбелязва България днес.

Традиционно гибелта на героя се почита на 2 юни със сирени във всички по-големи градове.  Докато те звучат, гражданите оставят ежедневните си задължения и запазват минута мълчание в памет на Ботев.

В действителност обаче Ботев намира смъртта си на 1 юни под връх Камарата, в  близост до Враца. На днешна дата е и празникът на града.

За честванията в памет на Ботев във Враца ще бъде президентът Росен Плевнелиев. В Драматично-кукления театър в града ще бъде изнесен концерт по случай годишнината от подвига на националния герой.

Държавният глава ще уважи и вечерна митинг-заря в памет на революционера. Вечерта във Враца ще има тържествена проверка по случай 137-ата годишнина от гибелта на революционера.

Чествания ще има и в родния град на Ботев – Калофер. На тях ще присъства председателят на Народното събрание Михаил Миков. В 21 ч. той ще открие с реч  тържествената проверка на връх Околчица, където на 2 юни се е провела последната битка на Ботевата чета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2013 в 16:53

В чест на 137 годишнината от кончината на Ботев в бълг .държавни училища ще се изучава по 4 часа "майчин"турски език!Е, господа управляващи!На къде сме поели?Май бяхме тръгнали към Европата,а сега май сме хукнали към Турция???Къде е Лондон,Брюксел и Париж?Да ни е честит празника на Ботев!А може ислед нов прочит на история да честваме след някоя година : Честит празник Министър Георгиева от Демир баба теке...