Осъдиха свещеник за кражба на ток

Борислава Бибиновска 08 януари 2013 в 14:46 2061 0

Ток
Ток

Свещеник от Берковица е осъден за кражба на ток, прикрита от сина му - общинар, съобщи Би Ти Ви.

През април 2009 г. чрез допълнителен кабел, закачен към партида за улично осветление, която се води на името на община Берковица, попът захранил местната църква. Прикачването на кабела е било наредено от сина на свещеника, тогавашен председател на местния Общински съвет и също служител в църквата.

За нелегалната схема за отклоняване на ток сигнализирал Петър Якимов, който е настоящият председател на Общинския съвет. Той се усъмнил, след като станало ясно, че употребата на дневната консумация на тока е завишена. Общината плаща осветлението на църквата „Рождество на Пресвета Богородица”от години, но  само за една крушка и само за през нощта.

Преди 2009 г. консумацията на ток е била между 20-30 лв., а след това се е увеличила с до 250 лв. в зависимост от месеца, уточнява пред Би Ти Ви Петър Якимов.

След местните избори проверка прави новият председател на общинския съвет.

„Защото храмът няма пари. Цяла България помага на църквите, ама те - на моята не може”, така коментира кражбата на ток бившият вече свещеник Георги Иванов.

След проверка на прокуратурата се установява, че за период 2009-2011 г. заради кражбата на ток общината е ощетена с около 3 хил. лв.

През декември миналата година път Георги Иванов е глобен с 1000 лв. По-късно той е освободен от поста си на духовник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!