Организация иска референдум за отзоваване на депутатите

Последна промяна на 11 февруари 2013 в 09:13 1121 2

Движение

Гражданска организация иска да свика референдум с въпрос: Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите.

В гражданско движение „Модерна България“ участват Желю Желев, Гиньо Ганев, Огнян Герджиков, Борислав Цеков, Владимир Чуков и Иван Гарелов.

Те ще регистрира днес в парламента „широкопредставителен и надпартиен“ Инициативен комитет. Той ще събира подписи за национален референдум под надслов „Политици и закони – под граждански контрол“.

Вторият въпрос, който трябва да бъде засегнат на референдума, е: Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

Целта на „Модерна България“ е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол над политиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2013 в 10:04

Много добра идея, но никой на власт няма да я прегърне.

11.02 2013 в 09:35

Бих гласувал с да на такъв референдум.Предложенията ни прибилжават да пряката демокрация. Не би било зле и на мястото на отзования депутат да влиза най-близкия по гласове депутат от същия район, но от друга партия.Така партиите ще се чувстват по-ангажирани да няма инертна маса или откровено вредни лобисти и търговци на влияние.