Огромна скала между спасителите и затрупаните в мина "Ораново"

OFFNews 17 юли 2013 в 07:33 2608 1

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Цяла нощ продължи спасителната операция в рудник "Ораново" в Симитли, където бяха затрупани четирима миньори, двама от които загинаха - Христо Младенов и Асен Стойнев.

"Огромна скала е препречила пътя на спасителите към двамата затрупани. Нямаме никаква информация за състоянието им. Няма информация докъде е стигнала тръбата, през която се подава кислород", коментира тази сутрин пред Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов, който от вчера е на мястото на инцидента.

Пред мината е докарана техника, която да разруши скалата, за да може спасителите да стигнат до затрупаните.

Спасителните действия няма да спрат, докато не се открият останалите миньори, заяви пред "Фокус" директорът на ОДМВР Благоевград комисар Георги Костов. 

Изпълнителният директор на мина „Ораново” Валери Манов обясни, че няма допусната грешка. "Това е природа, никой не може да предвиди какво се случва на 300 метра под земята", коментира той пред журналисти. Според него всичко е станало случайно, без да е извършвано някакво движение в момента на инцидента.

В мината не е имало спасителен екип, като се е разчитало на спасители от мината в Бобовдол, която е на около 50 километра разстояние. 

Проверка показа, че през юни Инспекцията по труда е констатирала нарушения по безопасните условия на труд, като за това са дадени предписания.

В мина "Ораново" работят 248 души срещу 500-600 лева месечна заплата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови