Ода за точка от заседанието на кабинета (снимки)

Нели Чолашка 11 януари 2013 в 11:15 2056 0

Заседание на кабинета. Снимка: БГНЕС
Заседание на кабинета. Снимка: БГНЕС

Половината заседание на кабинета на 9 януари е преминало в хвалебствени слова към решение "за одобряване на списък с тематичните цели, които да бъдат включени в Договора за партньорство на Република България за програмния период 2014-2020 г. и списък с програми и водещо ведомство за разработване на всяка една програма".

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието. То е започнало с тази точка, която всъщност е №30 в дневния ред. Специално за нейното приемане на заседанието са присъствали ректори на университети и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

"Сега с целия си административен капацитет, който има Министерство на образованието, младежта и науката, и това сме се разбрали с колегите, където сега са разхвърляни по другите програми, да усилим дирекцията с по един-двама човека, където и каквото е нужно, за да може да се случи това, което вие предлагахте и ние направихме", казал премиерът Бойко Борисов на ректорите и призовал шефа на БАН "да каже няколко думи".

Академик Стефан Воденичаров: "Аз искам да благодаря за това, което правите в момента. Българската наука през последните двадесетина години изобщо не е получавала такава подкрепа, каквато получава днес. И това, че програмата България 2020, Европейската програма 2020 без наука и иновации няма да стане, вие сте го оценили, за което ви благодарим. Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати. Още един път ви благодарим".

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев: "Тук последните дни журналистите ме нападаха с въпроса „Защо България няма университет сред първите 500 в света?” Надявам се, че след вземането на това решение, в 2020 г. вече ще има и това ще бъде гаранция за нарастване на качеството".

Следват хвалебствени изказвания от представители на други университети, които са представине като "реплика": 

"Аз казах вече, че за мен това е един от най-щастливите дни в живота ми. Тази оперативна програма я сънувам от една година, тя вече е факт. Това, което мога да кажа, е да се присъединя към мнението на колегите, че наистина ще видите реални резултати от това. За първи път на практика науката и образованието ще се финансират реално. Знаете, че миналия програмен период беше загубен в това отношение. България беше единствената държава в Европейския съюз, която нямаше договорени средства за наука. Това е за мен голям ден, а така и за всички ректори в това отношение, говоря от името на 51 души ректори, които сме абсолютно единодушни. Това е за нас голям ден".

"След ректора на Софийския университет, който е водещ в хуманитарната област, аз мога да допълня, че в областта на изкуствата очакваме този подход интегрирана наука и образование да засегне по някакъв индиректен път и културните процеси. Ние ще се разберем с министър Рашидов как леко тези свежи потоци да преминат в областта на културната инфраструктура, която в голяма степен в образованието е смесена по много неразривен начин. Така че за мен е още по-голям ден, както се казва, и за всички колеги, най-вече за бъдещето на изкуствата. Благодаря ви".

"Аз мисля, че с тази програма ще се създаде и най-пряката връзка между наука, образование и бизнес. А това е отдавна желано и по такъв начин най-пряко ще могат нашите постижения, на нашите учени, да бъдат реално отразени в практиката".

"Като заместник-председател на Съвета на ректорите, представляващ техническите направления, искам най-отговорно да заявя, че днес ние поставяме началото на нещо много голямо и особено развитието на науката, връзката с бизнеса, особено в тази област, техническата, което ще даде мощен тласък и на българската промишленост - развитие на нови направления, нови иновации, нови решения. Така че ние сме готови да отговорим на това предизвикателство".

Борисов им благодарил за хвалебствените изказвания и ги поканил да присъстват на всички заседание на кабинета. "За да може по темите, по които говорим, да ни се оказва помощ", обяснил премиерът.

Следват бодри изказвания на почти всички министри:

Финансовият министър Симеон Дянков: "Хубаво е и министър Игнатов, и министър Дончев в следващите дни да обяснят, защото веднага излиза въпросът „Защо досега не го е имало?”, да се опише, че преговорите за предишния, всъщност сегашният програмен период, които са края на 2005 г., който е бил преговарящ тогава, че тогава е бил моментът това да се предложи, не се е предложило, не е станало. Защото иначе излиза, че тези три години и половина, които ние сме на власт, го е нямало. Но защо го е нямало? Защото не е било договорено от 2005 г. Мисля, че това е полезно да се каже, за да имат хората представа и като се говори до 2020 г. какво ще стане, че това е втората седемгодишна програма".

Просветният министър Сергей Игнатов: "Аз съм съгласен с това, което каза министър Дянков. Ние в разговора с ректорите го подчертахме. Наистина България е единствената, няма друга страна, която няма договорени пари за наука. А иначе това, което предлагаме... Първо благодаря на всички колеги министри, защото не е толкова лесно да се вземе такова решение. Знаете, че на 25 април беше поставена задача тук на Министерски съвет да се изработи такава концепция как да се развият нещата, през октомври вече и на оперативно заседание, предлагаме да бъде с двуфондов модел, предефинирани проекти са предложени. Няма да е лесно, но това, което казахме и на предварителната среща, няма по-трудно от това да се вземе решение, защото това е визията как ще се развива България до 2030-2050 г. Защото сега ако се заложи модела до 2020, резултатът ще бъде дългосрочен".

Искам да кажа, че благодаря, че съм част от това правителство, защото ние с всяко наше решение, освен ежедневните проблеми, визионерски постъпваме как да се развива нашата държава през следващите десетилетия.

Министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев: "Аз няма да повтарям нещо, което беше казано до момента или няма да повтарям самия себе си. Всъщност трудното започва оттук нататък. Изграждането на една оперативна програма, на един управляващ орган е много тежко предизвикателство. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с подобно предизвикателство. Добрата новина тук е, че ресорното министерство, академичните среди ще имат правото и възможността сами да определят къде отиват парите за наука. Това е най-добрата новина.

Иначе един технически коментар – изработената концепция до момента безспорно е една добра интелектуална основа на всичко, което следва оттук нататък, но е твърде рано да приемаме концепцията в този й вид. Преговорите с Европейската комисия са в начална фаза, първата среща е в началото на февруари в Брюксел, тоест днес можем да вземем решение, че ще има оперативна програма „Наука”, но без да изпадаме в по-големи детайли. Има нерешени въпроси, свързани с демаркацията с другите програми. Това е известно на колегите и на министър Игнатов".

Отново Сергей Игнатов: Аз съм съгласен. Когато казваме „Наука и образование за интелигентен растеж до 2020 г.” ние отговаряме на всички, че нашата държава няма да се развива в обслужващия сектор, както постоянно се мрънка през последните години, а тъкмо обратното – ние залагаме на едни изключително високи цели за нашето развитие, защото в съвременния свят тежестта и силата на нациите се определя по нивото на тяхната наука, на тяхната образованост. И България има традиции, имаме големи загуби през последните двадесет и няколко години, но все още имаме основа, за да направим решителна крачка напред. Това е добре за следващите поколения особено.

Енергийният министър Делян Добрев: Становището на МИЕТ е с определени коментари, че концепцията, която ни бе представена преди около два месеца, препокрива донякъде Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Имаме комуникация с министър Игнатов и с министър Дончев частите, които се препокриват, да отпаднат от програма „Наука”, така че с тази забележка".

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова: По същия начин е с Оперативна програма „Регионално развитие”. В оперативен порядък ще изчистим препокриванията и това, което трябва да остане в част от интегрираните проекти по програмата за регионално развитие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Аз също искам да поздравя правителството за днешното решение и да кажа, че с това решение всъщност правителството на ГЕРБ изпълнява един много важен ангажимент, който беше заложен в предизборната програма на ГЕРБ за наука и образование. Да пожелая да бъде приет и законът за средното образование, за предучилищно и училищно образование, което също е ангажимент, и да кажа, че действително това е едно огромно предизвикателство пред Министерство на образованието, младежта и науката и трябва много сериозно да се работи за повишаване на капацитета.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!