Социалистите връщат хората си и в управлението на НЗОК

Александра Маркарян 08 юли 2013 в 12:14 4622 13

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Бившият управител на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова почти сигурно отново ще застане начело на НЗОК.

Тя бешее единствената издигната кандидатура минути преди крайния срок - днес на обед. Кандидатурата ù е издигната от депутати от Коалиция за България, съобщи БНР.

В последните минути беше депозирана още една кандидатура -  на д-р Динчо Генев, шеф на Асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ и шеф на болницата в Харманли. Неговата кандидатура е издигната от ДПС.

Парламентарната здравна комисия разгледа днес документите на двамата кандидати, а утре ще ги изслуша.

„Д-р Тодорова е работила в системата, минала е по всички нива на НЗОК. Отделно от това, тя е единственият управител, който е изкарал цял мандат.

Всички си спомняме, че през 2009 година тя остави касата в блестящо състояние – стабилна институция, която плащаше на всяко 22-ро число на месеца всичко, което се отчиташе и изработваше от договорените партньори.

И най-важното – тя остави един доста солиден резерв в НЗОК. Тя е доказан експерт и мисля, че има резон това предложение”, коментира зам.-председателят на здравната комисия д-р Емил Райнов (БСП).

Тодорова е сестрата на евродепутата и социалист Илияна Йотова и бе начело на касата по времето на Тройната коалиция, но бе отстранена от поста от ГЕРБ.

Постът бе освободен за Тодорова с уволнението на д-р Пламен Цеков. Той бе отстранен предсрочно от парламента на 4 юли. Обвиненията срещу него бяха непрозрачно и лошо финансово управление на касата.

Днес от 15 ч. Тодорова ще бъде изслушана от депутатите в здравната комисия към Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!