БСП бърза да назначи Румяна Тодорова за шеф на здравната каса

Нели Чолашка 10 юли 2013 в 08:48 5314 21

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Изборът на нов управител на здравната каса е точка пета от дневния ред на парламента за тази седмица и вероятно ще бъде гласуван още днес.

Номинациите са само две - д-р Румяна Тодорова, сестра на Илияна Йотова от БСП, издигната от парламентарната група на БСП и д-р Динчо Генев, шеф на Асоциацията на лекарите в болничната помощ, предложен от ДПС.

Кандидатурата на Генев беше предложена в последните минути преди крайния срок за депозиране на предложения в деловодството на Народното събрание, за да не изглежда съвсем нагласен изборът на Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За назначаването на сестрата на Илияна Йотова за шеф на касата се говори още от сформирането на правителството на Пламен Орешарски. 

Преди по-малко от седмица - на 4 юли, депутатите прекратиха предсрочно мандата на д-р Пламен Цеков, вече бивш управител на НЗОК и дадоха само два работни дни за предложения. Единствено парламентарните групи можеха да правят номинации. Здравната комисия пък набързо изслуша вчера двамата кандидати.

Румяна Тодорова беше начело на НЗОК по времето на тройната коалиция. В края на 2009 г. тя подаде оставка и обяви, че го прави под политически натиск.

Междувременно ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд срещу отстраняването на Пламен Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!