Обвиниха Ершов в източване на "Петрол"

Юлиан Христов 14 август 2012 в 13:08 1394 0

Денис Ершов. Снимка: БГНЕС
Денис Ершов. Снимка: БГНЕС

Срещу бизнесмена Денис Ершов е повдигнато обвинение за злоупотреби в размер на 1 млн. лв. в "Петрол". Това стана ясно днес, след като Ершов излезе от сградата на столичното следствие. Прокуратуата му е наложила мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 хил. лв. 

Ершов уточни пред медиите, че обвинението е, че е откраднал 1 млн. лева от себе си. И той, и адвокатката му бяха категорични, че ще обжалват гаранцията от 500 000 лева, за да бъде намалена. "Честно казано моето мнение за цялото това принудително довеждане е - голям спектакъл", заяви Ершов.

Престъплението, според прокуратурата е извършвано от 10 март 2009 г. до 20 юли 2010 г. През това време Ершов е бил член на Управителния съвет, а после и на Надзорния съвет на "Петрол". От прокуратурата не уточняват по какъв начин са били присвоени парите. Колкото до това, че самият Ершов твърди, че не дължи тези пари и следователно няма престъпление, от обвинението обясниха само, че: "прокурорът е преценил всички доказателства по делото и е взел решение за това, че е извършено престъпление". "Затова е престъпено към извършване на следствените действия", каза Арнаудова. Самото дело е образувано през ноември 2010 г. и е във фаза на разследване.

Юни месец тази година следователят е поискал съдействие и го е обявил за принудително довеждане. Той има и телеграма за издирване. Говорителят на СГП Румяна Арнаудова обаче не можа да обясни пред журналисти, защо при това положение Ершов е успял да напусне страната ни. "Доколкото на мен ми е известно, той е бил задържан при опит да излезе", заяви изненадващо говорителят на прокуратурата, но посочи, че не може да даде конкретика, тъй като не е наблюдаващ прокурор.

Петролният бос беше задържан вчера следобед, след като кацна на летището в Бургас с полет от Москва.  

Адвокатът на бизнесмена Анна Попова обясни днес пред журналисти, че първата призовка към Ершов е била изпратена през май, а от април той се е намирал в болница „Токуда”, където се е лекувал. След като е получена първата и още пет-шест призовки след нея, Попова е информирала редовно прокуратурата за това къде се намира бизнесменът. Освен това и експертите констатирали недоброто здраве на Ершов като са го посетили непосредствено след извършена операция. 

Ершов дойде днес в следствието с куфар и възглавница. Нямам представа защо съм тук, заяви той на влизане.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!