Брюксел се скара на Камерън за изказванията му за българските имигранти

31 март 2013 в 10:25 3095 3

Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор се скара на британския премиер Дейвид Камерън заради изказванията му за имигрантите на Острова.

По думите на европейския комисар по заетост, социални въпроси и социално подпомагане изказванията на Камерън за имигрантите от Европейския съюз са неинтелигентни и може да предизвикат ксенофобия.

Така Андор коментира изказването на Дейвид Камерън през тази седмица, в което той обясни, че на имигрантите във Великобритания ще бъде ограничен достъпът до жилища, здравеопазване и социални помощи.

Тези твърдения са подвеждащи и крайно неуместни и съществува сериозен риск да се насърчи рефлективната ксенофобия, заяви той пред британското издание „Обзървър”. Не е невиждано бедните да бъдат обвинявани за трудностите по време на икономическа криза, но това определено не е интелигентна политика, посочи Ласло Андор.

„Истината е, че имигрантите от другите страни на ЕС допринасят много за икономиката на Великобритания, най-вече защото помагат за справянето с недостига на занаятчии. Те плащат повече данъци и социални осигуровки и получават по-малко помощи от работниците британци”, допълни Андор.  

Свободното движение на работници е част от единният пазар на ЕС. Има стотици хиляди британски работници, които живеят в други страни членки на Евросъюза, подчерта той. Еврокомисарят препоръча да се работи по промяна на грешните схващания за имиграцията от страните на ЕС и т.нар. социален туризъм.

В същото време председателят на Комисията по вътрешните работи в британската Камара на общините Кийт Ваз призова въпросите за имиграцията на Острова да не се превръщат в партийна надпревара, тъй като „това би втвърдило политиката”.

Правителството няма дори приблизителни оценки за това колко души се очакват от България и Румъния през 2014 г., а това е важно от гледна точка на здравеопазването на социалното подпомагане в страната, посочи Ваз. В същото време маргинални партии се намесват и запълват вакуума, който се получава заради страховете за наплив от българи и румънци на Острова, коментира депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!