Общини надуват такса смет, за да плащат други сметки

16 октомври 2012 в 19:26 1619 2

По закон такса смет може да отива единствено за събиране и извозване на боклука - много общини обаче завишават необосновано размера й, за да покриват с парите други разходи. Снимка: БГНЕС
По закон такса смет може да отива единствено за събиране и извозване на боклука - много общини обаче завишават необосновано размера й, за да покриват с парите други разходи. Снимка: БГНЕС

Общини увеличават необосновано такса смет, за да покриват с оставащите пари разходи по други пера.

Това обяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров днес на пресконференция за представяне на резултатите от одитите и заверките на годишните финансови отчети за 2011 г.

От СП настояват за ясна методика за определянето на таксата, чийто размер се гласува от общинския съвет. Според Закона за управление на отпадъците събраните от таксата суми могат да бъдат разходвани единствено за сметоизвозване и сметосъбиране.

Това нарушение е често срещано при общините, констатирали от Сметната палата.

Заради нарушения без заверка са останали годишните финансови отчети на общините Септември, Борован, Бяла Слатина и Бобошево.

Причината е неправилното осчетоводяване на имоти и безлихвени заеми.

При Бяла Слатина нарушенията са свързани с финансирането на футболния клуб на общината.

Отчетите на Генерал Тошево, Монтана и Смолян са изпратени на прокуратурата, защото средства от бюджетите им не са изразходвани по предназначение.

В Генерал Тошево одитната институция е открила и данни за измама.

От проверените годишни финансови отчети на 214 бюджетни организации изрядни са само шест министерства и ведомства, седем общини и 11 държавни висши училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки