НС реши срокът за проверка на незаконно имущество да е 10 г.

Елица Мартинова 07 декември 2012 в 10:03 1429 0

Емил Радев от ГЕРБ, Снимка: БГНЕС
Емил Радев от ГЕРБ, Снимка: БГНЕС

С 99 гласа „за” и 19 „въздържал се” парламентът прие на първо четене изменение в Закона за конфискацията, което предвижда проверката за незаконно придобито имущество да се води до 10 години назад от започването си.

Законът за конфискацията на незаконно придобито имущество бе приет през май след оспорвани дебати в парламента. Текстовете влязоха в сила на 20 ноември.

До гласуването на изменения в Закона се стигна, след като на 18 октомври Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете, регламентиращи срок от 15 години назад за проверката на незаконното имущество.

Тогава съдиите се аргументираха с това, че срокът е „прекомерен и неподходящ“. В решението се казва, че срокът „ограничава непропорционално правото на защита“, а намаляването му се налага и „от необходимостта да бъде защитен принципът на правовата държава“. 

Влязъл повторно в парламента, Законът за конфискацията отново стана повод за дебати между депутатите.

„Законопроектът за изменение и допълнение на Закона, който внасяте, е един опит да се замаже гафът, който беше допуснат със Закона за конфискациите”, заяви бившият депутат на РЗС Тодор Великов.

Народният представител на ГЕРБ Емил Радев защити текстовете с обяснението, че материята е нова не само за българското, но и за европейското законодателство.

„Законодателството в тази си част в редица цивилизовани страни е прието малко преди 2000 година. Нормално е да има спорове и различни правни виждания”, обясни Радев.

„Този закон е не недоносче, а правен Франкенщайн”, контрира го Великов и се закани следващото Народно събрание да отмени текстовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!