Депутатите до полунощ на работа, без да приемат закон

03 май 2012 в 09:01 1245 1

Красимир Велчев, Снимка: БГНЕС
Красимир Велчев, Снимка: БГНЕС

15 часа дебати не бяха достатъчни на депутатите, за да приемат Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Вчерашните обсъждания по текстовете бяха прекратени малко преди полунищ по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Днес те продължават.

„За“ прекратяване на заседанието гласуваха 96 депутати, „против“ - 4-има.

Предложението не беше първото за прекратяване на заседанието. Преди Велчев и Четин Казак (ДПС) се примоли: „Страстите са разгорещени, умората си казва думата, бъркаме координатната система, влизаме в лични обяснения. Доказахте, че сте работливи, не сте банда безделници". Предложението му обаче не бе прието.

Последният текст, който народните избраници гласуваха снощи, беше 51-и. След гласуването той става 45-и. С него съдебен изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор. Опозицията забеляза, че тук не се включват самолети и яхти и повдигна въпроса.

Истинската драма настана малко по-рано, когато обсъжданията стигнаха до гласуване на текстове, според които човек няма да може с молба да поиска вдигане на запора, ако му е необходимо лечение, ако трябва да плаща издръжка, ако трябва да плати заплати на хората, работещи за него, да плати на синдика или на адвокат, за да го защитава по този закон.

Мая Манолова от БСП предрече верига от фалити.

"В условията на криза това наистина са мракобеснически текстове", каза Манолова и попита Бойко Борисов ли трябва да отиде в съответната фирма да щракне с пръсти и съдът да разреши да се платят заплатите на работниците.

"Какви сте вие, които сте в тази зала? С каменни сърца ли сте? Това не са текстове срещу наркотрафиканти, това са текстове срещу търговци, които са попаднали в тази процедура, защото не са се издължили на своите контрагенти", негодуваше тя.

Фирмите щели да бъдат изцяло блокирани, да не могат да си платят кредитите, данъците. "Вие, господинВелчев, предварително знаете срещу кои ще бъде използван този закон. Фирми, които не спонсорира ГЕРБ, не харесват ГЕРБ", каза тя.

На фона на гнева ú Красимир Велчев заяви, че е внесъл закона „с усмивка, защото смятам, че той преследва всички фирми с дрога, тъмен бизнес и те "са вашите фирми на БСП". "20 години раздаването на България трябва да се спре", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Независимият депутат Георги Терзийски застана на страната на Манолова с думите, че ще нарича закона "библия на реваншиста".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови