НС отказа да забрани сделките с горския фонд

Последна промяна на 13 март 2013 в 11:31 1619 4

Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС
Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на „Синята коалиция“ за налагане на мораториум върху разпореждането със земи и гори – държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитените територии и защитените зони.

Законопроектът бе внесен в парламента от председателя на десницата Иван Костов и чрез гласуване депутатите допуснаха точката в дневния си ред.

Забраната предвиждаше забрана за разпореждане със земи и гори от горския фонд, земи и гори, които попадат в защитени територии и защитени зони, представляващи държавна и общинска собственост. От „Синята коалиция“ предлагаха мораториумът да остане в сила, докато не бъдат въведени кадастрални карти и докато не влезе в сила План за управление на защитена територия.

В крайна сметка обаче десницата не успя да убеди колегите си и законопроектът бе отхвърлен с 25 гласа „за“, 49 „против“ и 25 „въздържал се“.

Идеята на сините срещна сериозен отпор от ГЕРБ.

„Над 100 общини са планински, там живеят хора без друга алтернатива, освен да ползват своите земи. На какво обричаме тези хора? Искаме да ги накараме да дойдат в София, Пловдив и Варна, за да работят ли? Поне една мярка, която да помогне на тези хора да оцелеят, нека да прокараме“, призова Любен Татарски от ГЕРБ.

„Ако мораториумът не предлага решение, дайте решение, защото в противен случай след 4 години отново ще се питаме „Какво стана?“. Мораториумът не засяга частни имоти, цели да предотврати онези случаи, когато държавата или общината предпочитат, вместо да си свършат работата с кадастралните карти, да направят сделката в нарушение на закона. Това ли е в полза на инвеститорите и бизнеса?“, отвърна на критиката синият депутат Ваньо Шарков, който представи и защити внесените от десницата текстове.

От ГЕРБ аргументираха позицията си с обяснението, че мораториумът не предвижда конкретен срок на действия и това заплашва да блокира бизнеса за много дълго време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2013 в 15:32

Далавера до дупка!
"Поминъкът какво е? Да има възможност за туризъм, да направят хотели и в хотелите да работят готвачи, охрана, сервитьори, чистачи от цялата страна." (с) Бойко Борисов към протестиращите срещу втория лифт в Банско

13.03 2013 в 13:35

ГЕРБ против амчи как ве тия нали искаха миналата година да си гласуват поправки че да могат да изсечат де що ма гора в родината.Е сега пак.Какво му е на мораториума върху защитените територии.Те затова са защите да не може да се строи в тях.Ебати дупетатите!

13.03 2013 в 11:39

Затова ли ви плащаме заплати и отделно и тоалетната хартия даже - да внасяте недоносени законопроекти, които после да отхвърляте и пак наново!?... Да триете подметки до София и да харчите грешна, народна пара?...

Как най-бързо и ефективно да се отървем от вас - това е въпросът...

13.03 2013 в 11:34

Мам..а ви некадърна - всички сте за ешафода!!!