НС отказа да забрани сделките с горския фонд

Елица Мартинова 13 март 2013 в 11:31 1978 4

Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС
Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на „Синята коалиция“ за налагане на мораториум върху разпореждането със земи и гори – държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитените територии и защитените зони.

Законопроектът бе внесен в парламента от председателя на десницата Иван Костов и чрез гласуване депутатите допуснаха точката в дневния си ред.

Забраната предвиждаше забрана за разпореждане със земи и гори от горския фонд, земи и гори, които попадат в защитени територии и защитени зони, представляващи държавна и общинска собственост. От „Синята коалиция“ предлагаха мораториумът да остане в сила, докато не бъдат въведени кадастрални карти и докато не влезе в сила План за управление на защитена територия.

В крайна сметка обаче десницата не успя да убеди колегите си и законопроектът бе отхвърлен с 25 гласа „за“, 49 „против“ и 25 „въздържал се“.

Идеята на сините срещна сериозен отпор от ГЕРБ.

„Над 100 общини са планински, там живеят хора без друга алтернатива, освен да ползват своите земи. На какво обричаме тези хора? Искаме да ги накараме да дойдат в София, Пловдив и Варна, за да работят ли? Поне една мярка, която да помогне на тези хора да оцелеят, нека да прокараме“, призова Любен Татарски от ГЕРБ.

„Ако мораториумът не предлага решение, дайте решение, защото в противен случай след 4 години отново ще се питаме „Какво стана?“. Мораториумът не засяга частни имоти, цели да предотврати онези случаи, когато държавата или общината предпочитат, вместо да си свършат работата с кадастралните карти, да направят сделката в нарушение на закона. Това ли е в полза на инвеститорите и бизнеса?“, отвърна на критиката синият депутат Ваньо Шарков, който представи и защити внесените от десницата текстове.

От ГЕРБ аргументираха позицията си с обяснението, че мораториумът не предвижда конкретен срок на действия и това заплашва да блокира бизнеса за много дълго време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови