Дотук с хотелите и вилите край морето, склони парламентът

28 февруари 2013 в 13:27 5982 9

Парламентът прие промените в Закона за Черноморското крайбрежие, Снимка: БГНЕС
Парламентът прие промените в Закона за Черноморското крайбрежие, Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които трябва да ограничат застрояването на първата линия на морския бряг, както и на пясъчните дюни.

Това бе един от законите, които влязоха по спешност през последните работни дни на Народното събрание. Консенсус за разглеждането му бе постигнат по време на консултациите при президента на 22 февруари.

Измененията предвиждат всички преместваеми търговски обекти в 100 - метровата зона от Черноморското крайбрежие (зона А), които не са обекти на концесия на плажовете, да бъдат премахнати.

Текстовете регламентират още допустимото застрояване на първата зона на брега да е до 10 % (сега е 20 %) и да се допускат само строежи за спортна и културна дейност като детски площадки, сцени и др. Те трябва да са част от паркове и градини, отредени с подробни устройствени планове на общините. Питейни заведения, закусвални и други търговски обекти вече няма да се допускат.

Днешното финално четене на законопроекта се състоя почти година, след като беше внесен в парламента. Автор на поправките е министерството на регионалното развитие, управлявано от Лиляна Павлова. Заради строгите ограничения за строителството първоначално ГЕРБ бламираха министъра си. Кметовете на черноморските общини, много от които също от ГЕРБ, възроптаха, че забраните ще им спрат развитието на туризма.

В края на януари регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви, че готвените промени в Закона за Черноморското крайбрежие ще защитят от застрояване дюните.

Тогава тя поясни, че МРРБ е изработило 278 специализирани карти за всички територии по Черноморието, за които има кадастрални карти.

Според Димчо Михалевски от „Коалиция за България“ обаче парламентът е свършил половинчата работа, тъй като в действителност МРРБ е изготвило едва 1/20 от необходимите специализирани карти за пясъчните дюни.

Но кръчмите остават

По предложение на депутатите от ГЕРБ в закона бе записано едно изключение за масивното строителство в зона А - освен спортни и културни обекти, там ще могат да се строят и хранителни обекти с максимална височина 6.5 метра.

Всички законно вдигнати или предвидени с устройствен план досега строежи в 100-метровата зона остават, гласят поправките.

Всички преместваеми обекти, които не отговарят на новите законови параметри, трябва да бъдат премахнати до 1 година след обнародването на новия закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!