Бедна България ще строи луксозни хотели в морето

28 февруари 2013 в 15:45 8527 9

Хотелът върху изкуствен остров Бурж Ал Араб в Дубай е сред първообразите на въжделенията на някои кметове
Хотелът върху изкуствен остров Бурж Ал Араб в Дубай е сред първообразите на въжделенията на някои кметове

В разгара на политическата криза, предизвикана от обедняването на населението, парламентът одобри екзотичната идея да се строят изкуствени острови в Черно море.

Редом с ограниченията за строителството на морския бряг, приети днес при второто четене на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, бе приета и възможността за изграждане на изкуствени острови чрез насипване в морето.

Строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като концесия за строителство на морски плаж, гласи поправката, приета по искане на бизнеса и подкрепена от кметове на черноморските общини. В мотивите към законопроекта насипването на такива съоръжения е дефинирано като „отвоюване на територията от морето“: „С тези предложения се дава възможност там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да може да се създават морски плажове или да се разширяват съществуващи, в т. ч. чрез отвоюване на територия от морето“.

По Черноморието от години се говори за няколко такива проекта, по образ и подобие на дубайските изкуствени острови в Персийския залив. Подобна идея имаше „Холдинг Варна“ на групировката ТИМ за проекта си за комплекс „Алея Първа“. Първоначалният му вариант предвиждаше 2 острова срещу брега.

Такъв проект има и за морето край Поморие. Кметът на града Иван Алексиев, който по-рано беше депутат от ГЕРБ, широко рекламира проекта в медиите - за него неотдавна писаха и руските медии. Вече има архитектурен проект на местния арх. Камен Шипков, който предвижда строеж на изкуствен полуостров и луксозен 5 или 7 звезден хотел върху него. За целта ще са нужни около 200 милиона евро, които по думите на кмета общината ще търси от руски и катарски инвеститори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!