БСП иска вето на закона за Черноморието

Милен Енчев 01 март 2013 в 18:07 2200 0

Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС
Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС

Новият Закон за устройство на черноморското крайбрежие, приет вчера на второ четене от парламента, не гарантира защитата на пясъчните дюни от застрояване и отваря нова врата за строителство в земи от държавния горски фонд. Това становище обяви днес парламентарната група на „Коалиция за България“. Социалистите настояват за президентско вето върху новия закон, обявиха лидерът на левицата Сергей Станишев и депутатът Димчо Михалевски.

Левицата оспорва нововъведените изключения в забраните за застрояване на пясъчни дюни (чл.10 от закона) – при строителство на обекти с национално и регионално значение, на техническа инфраструктура, и на обекти, свързани с отбраната. Същата критика към изключенията отправи днес и екогрупата „За да остане природа в България“.

Още повече изключения допуска новият ЗУЧК (чл. 17 от закона) за застрояване на терени от държавния горски фонд с Подробен устройствен план, без да има влязъл в сила Общ устройствен план, посочиха от „Коалиция за България“. Законът гласи, че това ще се допуска за обекти с национално и регионално значение, обектите публична собственост, обектите със сертификат за клас инвеститор от агенцията за насърчаване на инвестициите и др.

От КБ окачествиха като спекулация обяснението на депутатите от ГЕРБ, че възможностите за строителство с подробен план без наличие на общ повтарят аналогични изменения в общия Закон за устройство на територията. Действително в ЗУТ бяха въведени такива изключения, но те ще влязат в сила чак от 2016 г., посочиха социалистите.

Двете разпоредби, за които левицата иска президентско вето, са същите, в които се съдържат и новите, по-строги забрани за строителството по черноморското крайбрежие. Те предвиждат забрана за нови строежи в 100-метровата ивица от брега, с изключение на обекти за спорт и култура, както и за хранителни заведения. Параметрите на строителството в зона А също бяха намалени – плътността на застрояване беше намалена от 20 на 10 %.

Новите ограничения за строителството по морето бяха основна причина за забавянето на закона, който беше предложен от регионалното министерство и внесен от Министерския съвет още миналата пролет. По ирония, тъкмо депутатите на управляващата партия бламираха закона, подкрепени от кметовете на черноморските общини – повечето също от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови