Избраха Гроздан Илиев за конституционен съдия без дебат

Нели Чолашка 22 февруари 2013 в 09:25 1628 0

Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС
Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС

Парламентът избра за конституционен съдия от квотата на парламента  Гроздан Илиев, зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Кандидатурата му беше одобрена без дискусия в парламента.

Депутатите гласуваха два пъти по настояване на лидера на ДСБ Иван Костов. Мотивът му беше, че при първия вот от БСП и ДПС е гласувал само един човек.

"Подозирам договорка между ГЕРБ и БСП. Биографията на Илиев говори за близка принадлежност до БСП", коментира Костов.

Гроздан Илиев обяви, че няма да отговаря на задочни обвинения.

" Това е едно твърдение, което не бе потвърдено с конкретни факти за обвързаност. Обективен факт е, че не малка част от професионалната ми кариера е преминала преди 1989 г. Започнал съм в средата на 70-те години. Имах щастието и възможността подготовката ми да водят светилата в правото по онова време, които бяха известни далеч зад граница”, коментира той.

На въпрос дали се е срещал с премиера в оставка Бойко Борисов, той отговори: „Заявявам откровено, че премиерът Бойко Борисов не съм го виждал, не съм го чувал, не сме имали среща по повод на кандидатурата ми. Тя е резултат от съвместната ни работа в правната комисия с колеги, професионалисти, разработвахме проблеми с бързината на касационното производство”.

Кандидатурата на Гроздан Илиев е предложение на ГЕРБ.

„Издигането на кандидатурата ми за конституционен съдия, макар да е направено от парламентарно представена партия, не е обвързана, с която и да е партия, не бих си позволил такова поведение”, коментира вчера Илиев.

Това ще е трети опит на парламента да бъде попълнен съставът на Конституционния съд.

Първата кандидатура на Венета Марковска беше блокирана от президента Росен Плевнелиев след скандал за конфликт на интереси. 

Вторият кандидат – Галя Гугушева, се оттегли сама след скандални разкрития. Тя беше предложена от СДС.

Депутатите одобриха и тримата кандидати за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество от квотата на Народното събрание.

В комисията  остават Антоанета Цонкова (ГЕРБ) и Стоянка Николакова (БСП), като нов член влиза Иво Иванов (ДПС). Иво Иванов ще стане зам.-председател на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!