ТЕЦ-овете ще работят според прогнозата за времето

Нели Чолашка 03 март 2013 в 20:12 4921 5

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Изкупуването на електроенергия от ТЕЦ-овете е спряно заради ниското потребление в страната и намаления износ, съобщи директорът на Централно диспечерско управление на НЕК Митю Христозов.

На 3 март миналата година в България потреблението към 15 ч. е било 4600 мегавата, а днес - 3300 мегавата. При износа разликата е още по-голяма - 950 мегавата за миналата година срещу 130 мегавата към днешна дата.

Намаленото потребление у нас се обяснява с високите температури тази зима. В съседните държави също е намаляло потреблението или се търси ток на много по-ниски цени, обясни Христозов.

По-рано днес в интервю за "Дарик" той обяви, че ще се изкупува електроенергия само от АЕЦ и от възобновяемите източници. В същото време някои от ТЕЦ-овете, като "Марица изток" 2 произвеждат най-евтината електроенергия и това поставя под въпрос намаляването на цената на тока.

Не може да се говори за поскъпване на тока, категорична беше Евгения Харитонова, зам.-министър на енергетиката в оставка.

На въпрос на OFFNews няма ли опасност в тази ситуация ТЕЦ-овете да фалират и това да остави много хора без работа, тя обяви, че "не трябва да бъде допуснато в никакъв случай". 

Според нея ТЕЦ-овете и АЕЦ ще работят, защото страната разчита основно на тази енергия.

Харитонова призна, че няма как НЕК да не изкупува скъпата зелена енергия, но прехвърли отговорността на предишните правителства: "Има едни закон, който ни задължава да изкупуваме. Тази врата беше отворена през 2007 г.

Тогава са заложени редица условия за купуване на редица условия за купуване на възобновяеми източници. Законът се промени 2012 г., но не може изведнъж да бъдат отрязани всички привилегии и преференции, които се даваха на възобновяемите източници".

Христозов напомни, че има резерв за евтин ток - ВЕЦ-овете са пълни. Те обаче също не работят в момента заради ниското потребление на ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews