Протестът в София на 3 юли с променен маршрут

Александра Маркарян 29 юни 2012 в 13:36 2258 0

Един от протестите срещу промените в Закона за горите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Един от протестите срещу промените в Закона за горите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Протестът в София на 3 юли е с променен маршрут спрямо първоначално обявения.

Той ще обхване по-голям периметър от центъра на София. Началният час и сборният пункт не се променят: 18.30, езерото „Ариана“, Орлов мост. В 19 ч. протестиращите ще минат през бул. „Евлоги Георгиев“, 15 минути по-късно ще са при Национален стадион „Васил Левски“. В 19.30 ч. се очаква да стигнат моста при ул. „Граф Игнатиев“. 15 минути преди 20 ще са при паметника на Патриарх Евтимий, след което ще се отправят към БСФС и Спортната палата на бул. „Васил Левски“. В 20.30 часа се очаква шествието да стигне Ректората на Софийския университет, след което да стигне сградата на Народното събрание (20.45 ч.), където ще приключи.

Хората продължават да протестират, въпреки че депутатите приеха президентското вето и отмениха спорните текстове, станали популярни като „поправките Цеко Минев“.

„Продължаваме да протестираме, защото досега няма консенсус по най-спорната точка в Закона за горите. „Витоша ски“ са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора“, пишат организаторите.

Те визират и още една заплаха, заложена в Закона за физическото възпитание и спорта, заради която излизат по улиците – „Хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружество. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години“, пише в текстовете му.

„Нека да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия“, призовават организаторите. И допълват: „Ние сме: планинари и планинарки; туристи и туристки; катерачи и катерачки; скиорки и скиори; бордисти и бордистки; колоездачки и колоездачи; парапланеристи и парапланеристки и ВСЯКАКВИ любители на планината и ГОРАТА!“

Протестът ще е законен, с уведомление до Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews