Нов пожар пламна край Симеоновград

28 август 2013 в 10:56 1911 2

Пожар.Снимки: Тихомира Методиева - Тихича, архив
Пожар.Снимки: Тихомира Методиева - Тихича, архив

Пожар бушува тази сутрин между димитровградското село Райново и Симеоновград, съобщи БНР.

Гори предимно широколистна гора на площ около 400 - 500 декара. Освен противопожарни екипи, в потушаването на пожара участват и местни доброволци. Очаква се помощ от военни от Стара Загора.

И днес продължава гасенето на горския пожар в землищата на селата Студена и Левка, община Свиленград. 35 военнослужещи със специализирана техника от военно формирование 52740 - Хасково са се включили рано сутринта в гасителните работи.

Пожарите в страната към този момент са 5 пъти по-малко като площ в сравнение с миналата година, каза пред Радио "Фокус" Валентина Маринова, заместник-министър на земеделието и храните.

Общо 205 са пламналите пожари, като от тях са засегнати 16 хиляди декара. „Това са горски територии като само около 15% са върхови, така че ще се наложи допълнителна намеса след като се освободят опожарените площи да бъдат възстановени с нови залесявания. Това е ангажимент на стопанисващите и собствениците на горите. В другите територии пожарите са низови, повечето от териториите са треви и храсти, така че там няма да се налага допълнителна намеса от лесовъдската колегия”, каза Маринова.

По думите й 75% от пожарите са следствие от човешка намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!