Николай Цонев: Случаите на самоубийства на военни се прикриват

Юлиан Христов 23 януари 2013 в 14:00 2286 1

Николай Цонев, бивш министър на отбраната. Снимка: Сергей Антонов
Николай Цонев, бивш министър на отбраната. Снимка: Сергей Антонов

Случаите на самоубийства с военнослужещи не се огласяват, като има случаи, в които Министерството на отбраната оказва натиск на роднините на жертвите да не съобщават за случилото се.

Това каза пред OFFNews бившият военен министър и лидер на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев. Той коментира последните два случая на масови убийства в семейства на военнослужещи. И в двата случая мъжете – пенсиониран и действащ военен, сложиха край на живота си, след като преди това убиха цялото си семейство. До момента Министерството на отбраната не е коментирало официално случаите.

Николай Цонев обясни, че има два конкретни случая на самоубийство на военни, за които първоначално роднините били готови да разкажат, но по-късно се отказали.

„Случите са доста тревожни, още повече, че става въпрос за много повече самоубийства в последните две години – 2011 и 2012 г. Става въпрос за около десет такива случая“, каза Цонев и припомни, че от Нова алтернатива са оповестили създаването на инструкция в МО, според която военнослужещите трябва да декларират, че няма да слагат край на живота си по каквито и да било причини.

„Неприятно е и за военнослужещите и за техните семейства, но това, предполагам, е следствие от отстранената от закона социална политика, която беше подробно разписана докато аз бях военен министър. Има и демотивация на военнослужещите, от последните действия, които прие сегашният министър на отбраната по отношение на повишаването на пенсионната възраст, въпреки че те имат право на ранно пенсиониране“, коментира още Цонев.

Той обясни, че Нова алтернатива ще подкрепи предстоящите изяви на недоволство на военнослужещите заради законовите промени, с които се регламентира по-късното им пенсиониране.

„Ние смятаме, че военнослужещите трябва да бъдат с равни права, както всички останали български граждани. Нека не забравяме, че военнослужещите са с ограничени граждански права, те нямат право на синдикална дейност, нямат право на допълнителна трудова дейност, а в същото време имат много задължения, трябва да бъдат 24 часа в денонощието на разположение и т.н. В същото време ги ограничават и допълнително“, коментира Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков