МВР стартира разработка "Будали" срещу журналисти

22 март 2013 в 18:04 4118 2

Буда. Снимка: sxc.hu
Буда. Снимка: sxc.hu

Прокуратурата потвърди, че има преписка "Будали" срещу журналистите от Биволъ Асен Йорданов и Атанас Чобанов, съобщи БГНЕС.

Преди два дни от Биволъ попитаха премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС дали съществува разработка на МВР или ДАНС с кодово име "БУДАли" (или друго име) срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта Биволъ? В писмото от Биволъ питаха и още, ако съществува такава разработка, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел.

Днес е получен отговор подписан от Информационния център на ВКП, в който пише, че съгласно "Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата на Република България", при регистрация на документи, по които вече има образувана преписка, се записва регистрационния номер и индекс на първоначалната преписка и датата на регистриране на новообразуваната преписка.

Проверката в сайта на Прокуратурата показва, че "вече образуваната преписка" е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е "изпратена по компетентност". Следователно преписката "Будали" съществува и нашето писмо е било прикрепено към нея, се казва в публикация на Биволъ.

От разследващия сайт смятат, че с тази разработка бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - "Буда" е изпълнил публичната закана, че може да образува дела на журналисти.

Бойко Борисов - "Буда" е следил журналисти! Ще настояваме пред всички български и европейски институции пълната преписка "Будали" да бъде разсекретена и всички подробности по нейното образуване, хода на делото и предприетите оперативни действия, вкл. чрез СРС, да станат достояние на обществото, се казва още в информацията на Биволъ.

БГНЕС припомня, че в началото на февруари стана ясно, че Борисов е бил разработван заради престъпната си дейност в средата на 90-те години. Тогава Борисов заплаши журналистите, че с едно обаждане може да спретне дело на всеки един от тях. Това изявление бе повод за остра реакция и осъждане на поведението на Борисов от страна на Международната организация Репортери без граници и SEEMO от Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!