Българи блокирани в Унгария заради силните валежи

Вероника Шербанова 15 март 2013 в 16:31 1862 0

Сняг. Снимка: БГНЕС
Сняг. Снимка: БГНЕС

Българи са блокирани по пътищата на Унгария заради валежите от сняг, придружени от силен вятър. Лошото време в Централна Европа остави хиляди хора без ток и предизвика хаос по пътищата.

Българите са блокирани в различни части на Унгария, като с тях непрекъснато се поддържа връзка, съобщиха от българското посолство в Будапеща.

В страната е обявен червен код заради обилния снеговалеж. Близо 100 000 домакинства са без ток, а около 10 000 са без вода заради силните снеговалежи. 8000 души са евакуирани заради лошото време.

Много туристически автобуси са блокирани, като някои от тях чакат спасителни екипи повече от 15 часа. Пътищата в Северозападна Унгария са заледени и труднопроходими. Има навявания, много ТИР-ове са закъсали.

Затворен е международният път М-1 Будапеща – Гьор – Виена, като в двете посоки са се образували километрични опашки. Международният път от Будапеща за Австрия е затворен заради верижна катастрофа между 40-60 автомобила.

Около 19 000 домакинства останаха без ток в Словакия. Силните снеговалежи затвориха част от магистралата, свързващата Братислава с Кошице, и предизвикаха хаос по пътищата на страната. Затворени са граничните пунктове за Полша и Унгария.

Движението в Югоизточна Полша е силно затруднено. Част от пътищата са напълно затворени, на други места придвижването става само в едното платно. Тежкотоварни автомобили са спрели от двете страни на пътищата, което допълнително затруднява почистването.

Външното министерство предупреди пътувания до Централна Европа да се предприемат само в краен случай.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови