МВР предполага кой е атентаторът от Бургас

12 ноември 2012 в 08:36 2233 1

Атентаторът. Снимка: МВР
Атентаторът. Снимка: МВР

Имаме достатъчно информация, която ни дава основание да имаме предположения за извършителите на атентата в Бургас, но към момента нямаме безспорни доказателства, които публично да могат да бъдат оповестени.

Това каза пред БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов.

Преди близо пет месеца след мощен взрив край спрял автобус на паркинга при летището в Бургас седем души намериха смъртта си, а други 32 бяха ранени. До момента отговорност за атентата не е поет, а Израел обвини за него "Хизбула". До момента българското правителство не споделя тази позиция, но по отношение на разследването не се дават подробности.  

"Никога не сме поставяли срокове, разследването на един терористичен акт не е лесно упражнение. Работим интензивно с нашите партньори", каза Цветанов. 

Имаме предположения от анализите, които сме направили, но не можем да ги оповестим, каза Цветанов. Той посочи, че отново лицето ще бъде пуснато за издирване във всички държави. Мисля, че с общи усилия ще можем да прекратим злоупотребите, които се правят по метадоновата програма, каза още министър Цветанов.

Миналата седмица от Интерпол критикуваха усилията на страната по разследването на атентата, като определиха работата по случая като "аномалия". За Интерпол било необяснимо как след като властите разполагат със снимка и видео на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност. В същото време Европол похвали МВР в работата му по разследването. Според директора на европейската полицейска служба Роб Уейнрайт той бил впечатлен от напредъка по разследването на атентата.

„Смятам, че нашият принос помогна на българските власти да постигнат значителен напредък при разследването и евентуално разкриването на извършителите на този атентат. Действията ни обаче са дискретни и чувствителни и е изключително важно да не разкриваме какво се случва в рамките на това разследване”, добавя директорът на Европол.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови