МРРБ кани на среща протестиращите срещу стената в Балкана

10 юни 2013 в 15:12 2859 2

Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта
Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта

Първа среща между протестиращите срещу проекта за стена в р. Луда Камчия, община Сунгурларе и министерството на регионалното развитие (МРРБ) ще се състои утре в София, научи OFFNews.

Срещата ще е от 12.30 в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" на министерството, която администрира оперативната програма "Регионално развитие".

Проектът за 335-метрова стена в реката при сунгурларското с. Дъбовица, в котленския Балкан, щеше да се изпълнява с европейска субсидия от оперативната програма "Регионално развитие". Местните жители, както и наследниците на имоти в селото, които почиват тук, се вдигнаха на протест. Миналата седмица вместо обещаната среща за дискусия с инициативния комитет община Сунгурларе организира първа копка на стената. Тя обаче не се състоя и кметът на Сунгурларе Георги Кенов обяви, че общината спира проекта и ще опита да го преработи. Ден след пропадналия старт на строежа той уволни кметския наместник на Дъбовица Вълчо Витанов, който също бе сред несъгласните с проекта.

Стената бе предвидена за защита от наводнения, а цената й бе определена на около 800 хиляди лева. Решение на проблема с наводненията е било поискано от самите жители на селото през 2006 г. Проектът е направен през 2010 г., но местните жители (около 50 души през зимата), както и наследниците на къщи в селцето, почиващи тук – около 250 души, научили за него едва през 2012 г. Когато вече проектът е бил одобрен с решение на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) и всички други институции, и срокът за обжалване отдавна е изтекъл.

Протестиращите имат две основни възражения срещу проекта. Първо, според тях в този си вид той няма да е адекватен, тъй като е правен през 2010 г. – 2 години преди голямото наводнение тук, когато рекордна 6-метрова вълна е наводнила част от селото. В настоящия си вид стената би оставила незащитени последните къщи на селото и би насочила водната стихия право към тях, твърдят те. На срещата в началото на седмицата проектантът на стената Николай Лисев от софийската фирма “Нинка – ХМ” се е съгласил с този аргумент и е казал, че не е бил уведомен за последвалия потоп през 2012 г.

Второ, стената – 335 метра дълга и висока до 6 метра, би наложила изсичането на множество стари дървета край реката, би променила драстично облика й, а при строителството ще бъдат прогонени видрите в реката (които са сред видовете, опазвани в двете местни защитени зони в мрежата “Натура 2000″) и други диви животни в местността. От инициативния комитет, в който има и инженери, предлагат алтернативно решение на проблема – прочистване на речното корито (което фигурира и в настоящия проект) и прокопаване на “байпас”, второ речно русло през незалесен участък, което да отбива при нужда високите води на реката.

Междувременно днес инициативният комитет на протестиращите срещу строежа изпратиха отворено писмо до медиите, в което призоваха за връщане на уволнения кметски наместник и включване на гражданите в обществени обсъждания на проекта за защита от наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови