Кирил остава начело на Църквата до избора на патриарх (снимки)

Борислава Бибиновска 14 ноември 2012 в 16:13 1581 0

Митрополит Кирил  Снимка: Сергей Антонов
Митрополит Кирил Снимка: Сергей Антонов

Варненският митрополит Кирил остава наместник-председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх през март 2013 г.

Това стана ясно след днешното заседание на Светия синод.

В официалното изявление, оповестено от секретаря на Светия синод Наум, се посочва, че заседанието от 10 ноември се зачита като легитимно. Законен и каноничен следователно е и изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

„Няма наредба за преизбиране на наместник-председател на Светия синод“, категоричен е духовният съвет.

От изявлението стана ясно, че всички присъстващи на съботното заседание са се съгласили гласуването за наместник-председател на Светия синод да бъде чрез таен вот. „Тайният вот разкрива истинската воля на гласуващите“, гласи съобщението. Става ясно, че по време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особено мнение и не се е обявил против тайното гласуване.

Светият синод излезе и с официално мнение по повод желанието на Великотърновския митрополит Григорий да оттегли подписа си от гласуването.

Уставът на БПЦ, както и световната правна система, не позволява и не съществува възможност за оттегляне или заличаване на подпис след неговото полагане, се казва в изявлението.

Светият синод дори определи подобно искане като „абсурд“.

Членовете на днешното събрание обявиха и отношението си по повод възникналите конфликти между отделните митрополити и протестите на някои от тях. Те обясниха, че според каноните на църквата всякакви тълкувания и коментари извън духовната обител са недопустими. Синодът заяви, че подобно поведение е наказуемо.

„Синодът няма да позволи да приема тълкувания и внушения от когото и да било“, категорични са висшите духовници. Ние, членовете на Светия Синод, сме отговорни архиереи и не бихме позволили да се поставя под съмнение нашата вяра и служение към Бога“, се посочва още в изявлението.

Официалното изявление на Светия синод от сряда бе подписано от осем митрополити. Липсваха подписите на отсъстващите в днешното заседание 6 митрополити – Пловдиския Николай, Великотърновския Григорий, Плевенския Игнатий, Врачанския Калиник, Американския, Канадски и Австирийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейски Симеон.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови