Митрополит Кирил взел линкълна заради зелената идея

21 декември 2012 в 07:51 2213 2

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Митрополит Кирил взел прочутия "Линкълн", защото колата е еко.

Това заяви самият той в интервю за БГНЕС в поредния опит да обясни защо не е скандално висш духовник да кара скъпа лимунизна.

"По отношение на даренията Спасителят сам казва "даром получихте, даром давайте, каза още митрополит Кирил. - Всъщност ние мислехме да вземем Опел Зафира, защото има такива модели, които идват от фабриката и са с природен газ, а колата е голяма. Но се оказа, че цената е по-голяма от тази на прочутия Линкълн, а той е хибрид. За мен това е важно, ето например Негово Светейшество Вселенският патриарх Вертоломей е духовникът, който е превърнал опазването на природата в своя лична кауза.

Ние всички като християни сме длъжни да опазваме природата, защото тя е част от Божието творение, нейната красота и величие е говорят за силата на Създателя. Та малко така и с тази прочута кола – тя просто се оказа по-евтина и с повече възможности", обясни митрополитът. Вярно е, че и аз малко провокирах отначало хората, но се надявах на чувството им за хумор, призна той.

Запитан за агентурното минало на много висши духовници, митрополит Кирил определи изнесените данни от Комисията по досиетата като "противозаконно, без основание, и то подборно". "Всеки случай трябва да се гледа по-отделно, както казва народът "всяка коза за свой крак". С един духовник са постъпвали по един начин, по друг начин с други. Времето ще разкрие и ще покаже действително кой какъв е бил, но аз се гордея че не съм изпълнявал никакви други поръчки освен послушанието, което ми е възложила БПЦ", допълни митрополит Кирил.

"Само мога да призова - на първо място за мир – в църквата, в страната, в света, сред хората, и най вече в душите им трябва да има Божият мир, който надвишава всеки човешки разум. За такъв мир трябва да се молим – да бъдем по-толерантни, с повече разбиране и уважение един към друг. Да бъдем в подкрепа винаги на ближния си, а това е всеки човек. Пожелавам на всички светли Рождественски празници и Божието благословение да бъде винаги с вас", бе посланието на митрополитът към българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews