Митрополит Кирил: Не питайте какво правим, а дарявайте

Борислава Бибиновска 10 декември 2012 в 11:48 2044 4

Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС
Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС

"Християните не бива да питат "Какво прави духовенството?", защото те са едно цяло с него. Колкото повече православни християни дарители има, толкова повече храмове ще въздигаме".

Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит и настоящ заместник-председател на Светия синод Кирил в интервю за в. "Шуменска заря".

"Духовенство и миряни да работим още по-усърдно. Тогава ще е по-усилена и дейността на Църквата. Ще има повече хубави църковни служби. Ще има повече проповеди, повече социална дейност, която винаги Църквата е имала, а и сега има", коментира митрополит Кирил.

"През изминалите двадесет години са построени над 300 храма в България. Това не е малко", подчертава варненският владика.

Според него не само отделилите се духовници, но и миряните, които са се отлъчили от Църквата, трябва да се завърнат в нейното лоно.

"Очакваме тези, които бяха извън оградата на Църквата, да влязат през портите, както казва Христос. А не да прескачат оградата. Защото спасение има само в Христа. Затова и се наричаме християни. Който не е с Христа, значи е извън паството Христово", казва митрополит Кирил.

Той смята, че всяко разделение "и в Църквата, и в обществото, вреди много".

На въпрос как Църквата успява да удържи злото, което се изсипва през последните дни, митрополит Кирил отговаря с цитат от апостол Яков:

„Врагът като лъв обикаля наоколо и търси кого да погълне“. Само ако някой малко позаспи или не се старае да бъде усърден в молитвите и изпълнението на вярата, в доброто, може да бъде пленен от врага. Затова ние постоянно трябва да водим борба“, отбелязва варненският духовник.

Митрополит Кирил споделя още, че вече е започнала подготовката за избор за следващ патриарх на БПЦ. Той отбелязва, че Светият синод е внимателен в работата си, за да се проведе „каноничен и уставен“ Патриаршески събор.

Наместник-председателят на Светия синод заявява, че отново очаква Пловдивският митрополит Николай да участва в зимната синодална сесия на висшия клир, която започна днес.

"Сега ще видим дали пак ще идва. Това е негово решение", казва още митрополит Кирил.

Пред БНТ Американският митрополит Йосиф, който е назначен и за  говорител на Патриаршеския събор, е потвърдил, че митрополит Николай не е пристигнал на днешното заседание на Светия синод. 

"Митрополит Николай не дойде сутринта на заседанието. Знаете той каза, че ще говори едва след 16-ти декември заради траура по патриарха", обяснява митрополит Йосиф.

От днес до 14 ноемри ще се състои зимната синодална сесия на Светия синод. Очаква се след днешното заседание висшият клир да излезе с решение дали да върне в лоното на БПЦ покаялите се разколници - епископ Инокентий и неговите приближени от т.нар. "алтернативен синод".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!