Минималните осигуровки върху заплатата по-високи догодина

Нели Чолашка 27 август 2012 в 15:29 2019 0

В някои браншове работниците ще бъдат осигурявани върху повече пари. Снимка: БГНЕС
В някои браншове работниците ще бъдат осигурявани върху повече пари. Снимка: БГНЕС

Минималният осигурителен доход, който се договаря за всяка година между синдикатите и работодателите, ще е по-висок през 2013 г. в повечето браншове.

Договорени са вече минималните осигуровки за 57 икономически дейности (от общо 85), в които са заети близо 1.4 млн. души, съобщиха днес от Българската стопанска камара (БСК). Средното увеличение е с 4.13%

Сумите, за които се споразумеят работодателите и синдикатите, се утвърждават от социалния министър и работещите в тези икономически дейности не може да бъдат осигурявани върху по-ниски заплати.

От договорените икономически дейности най-сериозно ще е увеличението в осигуровките на хората, свързани с производството на медицински и зъболекарски инструменти - 21%.

В тази дейност обаче са заети само около 3 хил. души. Те ще плащат върху 310 лв. до 800 лв. в зависимост от длъжността им.

Значително увеличение на минималната заплата, върху която ще бъдат осигурявани, има за работещите в производство на облекло - 14.3% и в производство на други трикотажни изделия - 15%. 

Работещите в тези производства, извън ръководителите, ще бъдат осигурявани минимум върху 335 лв. до 632 лв.

В хотелиерството, ресторантьорството и туристическия безнес е предвидено минимално увеличение от 1%. Най-низшия персонал в тези дейности ще трябва да бъде осигуряван върху минимум 310 лв. Минималният праг за по-квалифицираните работници ще е от 510 до 780 лв., а за шефовете - 905 лв.

Минималният осигурителен доход на шефовете на клиники се увеличава с 13.6% до 950 лв., а за медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите и лаборантите нараства с 8.1% до 600-660 лв. в зависимост от заеманата длъжност.

В строителството са предвидени минимални увеличения - за строителите на сгради ще има увеличение от 0.8%, а за тези, които страят магистрали и пътища не е предвиден по-висок осигурителен праг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!