Наемат още 11 хил. безработни с пари по европрограма

25 август 2012 в 11:33 2042 4

office
office

Поне 11 133 безработни ще бъдат наети по схема „Подкрепа за заетост”, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Толкова са обявените места от работодатели до този момент, съобщиха от Агенцията по заетостта.

В рамките на схемата могат да бъдат наети регистрирани безработни както в държавния, така и в частния сектор. Безработните ще бъдат наети за период от 6 до 12 месеца, през който ще бъдат обучавани от наставник. По програмата се покриват парите за заплати, които се определят на база минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност.

Схемата заработи преди по-малко от месец. Очакванията бяха, че ще бъдат осигурени 9000 работни места.

От вече заявените 11 133 места 7169 са от общини, общински предприятия и структури на държавната администрация и 3 964 – от работодатели от реалния сектор.  Бизнесът е заявил 35.6% от общия брой работни места.

Заявените работни места от общини, общински предприятия и областни администрации са предимно за възстановителни и ремонтни работи, а от работодателите от реалния сектор – основно в областта на търговията и услугите. Бюрата по труда насочват безработни лица към работодателите и след одобрение от тяхна страна ще бъдат наети. До края на месец август ще започнат работа над 5000 безработни лица.

Бюджетът на схемата „Подкрепа за заетост” е 80 млн. лв. Тя ще се реализира за периода 2012-2014 г. Крайният срок за подаване на документи е 3 септември 2012 г.

Очаква се 30% от наетите по програмата лица да запазят работното си място след приключване на проекта.

Пълна информация за схемата "Подкрепа за заетост" вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!