Цял бранш сваля заплатите с 20.7%

Александра Маркарян 22 август 2012 в 17:45 3035 1

До 19.5% увеличение на официалните заплати договориха синдикати и работодатели. Снимка: sxc.hu
Stationary on a blank sheet of paper indicates work

Един цял бранш сваля драстично заплатите си.

От 1 януари 2013 година официалните заплати на пчеларите ще бъдат намалени средно с 20.7%. Това договориха синдикати и работодатели при преговорите за минималните осигурителни прагове за 2013 година.

Минималният осигурителен праг определя сумата за дадената длъжност в съответния бранш, под която работещият не може да бъде осигуряван. Договарят се всяка година от синдикатите и работодателите и се утвърждават от социалния министър.

"Отглеждане на други животни (пчеларство)" е втората икономическа дейност, при която ще има намаление. Първата е туризма, където обаче то е минимално - 0.1% спрямо 2013.

Така от 2013 г. средният минимален осигурителен доход на 843-те пчелари става 472.89 лева.

До момента са договорени праговете в 47 икономически дейности от общо 85. Социалните партньори имат още 10-ина дни за преговори.

Увеличаване на заплатите за някои браншове означава съкращения и увеличаване на безработицата, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков вчера и именно с този мотив той призова социалното министерство да не налага административно увеличение на праговете за браншовете, в които не се постигне договореност между синдикати и работодателите.

Най-високото договорено увеличение до 21 август е за работещите в зъботехническите лаборатории - 19.5%, следвано от "Производство на други трикотажни изделия" (15%) и "Производство на облекло" (14.3%).

Няма да има промяна в праговете за работещите в икономическите дейности "Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти", "Пътнически железопътен транспорт, междуселищен; Товарен железопътен транспорт", "Ремонт на компютърна техника, на лични и домакински вещи".

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови