Минималната заплата става 350 лв. до 2015 година

Последна промяна на 07 април 2013 в 20:38 1925 2

Калин Христов, служебен министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Калин Христов, служебен министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Икономиката ни ще расте съвсем слабо и през следващите 3 години българите няма да се замогнат.

Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., подготвена от Министерството на финансите, съобщава "Сега". Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат почти замразени. Минималната заплата според прогнозата на МФ ще се качи от сегашните 310 на 330 лева през 2014 г., а през двете следващи години ще е 350 лева.

През 2013 г. ръстът на брутния вътрешен продукт ще е само 1% и до края на периода икономиката бавно ще набира темпо, е записано в средносрочния документ. Под ръководството на служебния министър Калин Христов финансовото ведомство е свило предишната прогноза, която обещаваше почти двойно по-голям ръст на БВП за тази година - 1.9%. В резултат на приземените очаквания са направени и сериозни промени в рамката на бюджет 2013 - МФ е намалило приходите с цели 400 милиона лева и съответно с толкова е окастрило и разходите, за да не се получи по-голям дефицит в хазната от планирания. Предстои тригодишната прогноза да бъде обсъдена от правителството.

Корекциите в бюджета за 2013 г. изглеждат разумни, защото няма никакви основания за икономически оптимизъм. Бизнес климатът в Европа не се подобрява, у нас средата си остава враждебна, при това в съчетание с политически неизвестности, не се задава бум на чужди инвестиции и според средносрочната прогноза на МФ безработицата няма да спре да расте - поне в рамките на тази година, което означава, че бедните ще се увеличат.

Но актуализацията, направена тихомълком, изненадва, защото само преди дни, след публикуването на резултатите за бюджета за февруари, министър Христов обяви категорично: "Няма риск за неизпълнение на приходите и на бюджета към този момент".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2013 в 18:18

do togava nqma mai da ima i hora v BG.gorkite pencioneri nqma da izdurgat i hte izmrat a mladite koito vse ohte se opitvat da kurpqt hte emigrirat,hte ostanat samo turci i cigani da vilneqt i 240 nenugni i prekaleno mnogo deputati da kradat

07.04 2013 в 23:26

Do togava inflaciqta shte e izqla uvelichenieto. Kaval! Nqmame nikakvo adekvatno upravlenie, koeto da nasurchi proizvodstvoto i ikonomikata.