Местните структури на ДПС ще номинират депутати

Елица Мартинова 14 март 2013 в 13:38 1624 1

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Номинациите на депутати за следващите парламентарни избори ще се извършват на принципа „отдолу нагоре“ - от местните структури на ДПС по регионите. Това обяви в четвъртък лидерът на партията Лютви Местан след заседание на Централния съвет.

Той съзря „нещо символично“ във факта, че ДПС започва набирането на кандидати за следващия парламент в деня, когато 41-вото Народно събрание се разпусна.

Местан посочи, че партията се е спряла на този метод, защото той ще осигури „най-строго сито“ за кандидатите.

Всяка община ще може да излъчи по трима кандидати. Ако някъде номинациите са повече, броят им ще трябва да се сведе до три чрез вътрешно гласуване.

Издигнатите кандидатури ще бъдат проверени от Централния изборен щаб, откъдето си запазват правото да подредят кандидат-депутатите в листите.

Желаещите да влязат в парламента през квотата на ДПС трябва да имат висок морал и да се ползват с обществен авторитет. Кандидатите непременно трябва да споделят възгледите и ценностите на ДПС и да подкрепят либерализма. Не е задължително те да са членове на партията.

Според Местан механизмът и критериите за избор отговарят на принципите на една демократична партия.

Местните структури трябва да издигнат кандидатите си до 25 март. От ДПС се надяват, че ще излъчат номинациите си още през първата седмица на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови