Медиците от Спешна помощ искат връщане на телефон 150

Вероника Шербанова 18 март 2013 в 14:40 1885 0

Линейка. Снимка: БГНЕС
Линейка. Снимка: БГНЕС

Медиците от Спешна помощ искат връщането на телефон 150 за сигнали за бърза помощ. Това заяви председателят на Асоциацията на работещите в спешна помощ д-р Десислава Каталиева, цитирана от Дарик.

По думите ù причината за това е, че операторите, отговарящи на тел. 112 не могат да разграничат наистина спешните случаи от другите, което води до загуба на ресурс и конфликти с пациентите заради забавяне на екипите.

Друг сериозен проблем са грешките, които се получават при приемането на адресите. При спешни случаи хората бързат и често не дават точно адресите си, а ние губим време в лутане и звънене на нашата централа, свързваме се със 112, за да уточним адреса, допълва д-р Каталиева.

Освен това при възникване на по-сериозни конфликти на самия адрес преди се обръщахме към нашата централа и ни изпращаха полиция. Сега трябва да звъним на 112 и процедурата е изключително забавена, посочва тя, като обяснява, че е световна практика да се запазва паралелно и спешният медицински телефон.

Според изпълнителния директор на Национална система 112 Стоян Граматиков обаче връщането на телефон 150 за спешна медицинска помощ би било крачка назад, тъй като тенденцията в цяла Европа е преминаването към единен спешен телефон.

Многото телефони объркват хората. Те трябва да запомнят всички и да помнят всеки за каква услуга е, уточнява той.

По думите му спешният телефон 112 има и други предимства, сред които локализация, благодарение на която може да се разбере дали човекът дава фалшив адрес.

Половината от всички сигнали на спешния телефон в България са медицински, допълва Граматиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови