Марси Рийс връчва акредитивни писма

01 октомври 2012 в 07:54 1380 0

Марси Рийс. Снимка: Посолството на САЩ в София
Марси Рийс. Снимка: Посолството на САЩ в София

Новият посланик на Съединените щати - Марси Рийс връчва днес акредитивните си писма. Тя ще даде пресконференция по повод началото на мандата й у нас.

Дни преди да пристигне в страната Рийс изпрати видео обръщение към България. Новият американски посланик ще търси възможности за разширяване на сътрудничеството между София и Вашингтон в областта на сигурността и за привличане на американски инвестиции у нас. Вижте какви са другите цели, които тя си поставя в навечерието на встъпването си в длъжност.

Началото на кариерата на Марси Рийс е през 1978 г. като политически съветник в Доминиканската република. През годините е била дипломат в Турция, Малта, Ватикана, Франция и Лондон. Била е отговорник по международните въпроси към бюрото за ядрена политика на САЩ. Между 1988 и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военно-политически въпроси.

През 2001 г. политическият ú опит я отвежда до директорската позиция в бюрото по политически въпроси на ООН. През това време сътрудничи на Джеймс Пардю за следенето на мира в Македония след подписването на Охридското споразумение.

Две години по-късно оглавява програмата, следяща за мира в Косово. Между 2004 и 2007 г. е посланик на САЩ в Албания, откъдето също следи етническото напрежение в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки