Марси Рийс кацна в София

28 септември 2012 в 16:21 1794 1

Марси Рийс. Снимка: Посолството на САЩ в София
Марси Рийс. Снимка: Посолството на САЩ в София

Новият посланик на САЩ Марси Рийс пристигна в България, съобщиха от американското посолство в София.

Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата, с тридесет и четиригодишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток. Специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

Преди назначението за посланик в България, посланик Рийс е била главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент. Във връзка с тази длъжност тя е участвала като заместник-ръководител на делегацията при преговорите с Руската федерация за договора за съкращаване на стратегическите оръжия “Нов СТАРТ”.

През периода 2008 - 2009 г. посланик Рийс е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси. На този пост тя отговаря за службите, поддържащи отношения със Северноатлантическия алианс (НАТО), Европейския съюз (ЕС) и Западна Европа, както и за стратегическото планиране и кадрите. Бюрото за европейски и евразийски въпроси включва 50 държави със 72 дипломатически представителства.

През периода 2007 - 2008 г. посланик Рийс работи като министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак. Тя е била и посланик на САЩ в Албания (2005 - 2007), ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003 - 2004) и директор на Офиса за политически въпроси на ООН (2001 - 2003).

Задграничният опит на посланик Рийс включва и работа в Посолството на САЩ в Лондон, четири години в Американската мисия при Европейския съюз в Брюксел и дипломатически назначения в Турция и Доминиканската република.

Посланик Рийс е завършила колежа „Обърлин” и има магистърска степен по международни отношения от Института за международни проучвания на високо равнище ”Джонс Хопкинс”. Тя е завършила Семинара за старши дипломати на Държавния департамент и Висшия курс на Министерството на отбраната. Наградена е с Медала за граждански заслуги на армията на САЩ, с Президентската награда за отлична служба и с четири награди за отличие на Държавния департамент.
Посланик Рийс е омъжена за посланик Чарлс Рийс (в пенсия) и има син Александър и дъщеря Мередит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!