Маргарита Попова: Спазвам правилата, затова не мога да помилвам Опиц

Последна промяна на 06 януари 2013 в 19:55 1074 3

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

“Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Поради това не мога да си позволя да ги наруша с даването на помилване.” Така вицепрезидентът Маргарита Попова мотивира отказа си да помилва осъдения за убийство иконописец Йордан Опиц.

Комисията по помилването взе единодушно решение, че няма основание за помилването му.

Попова коментира въпроса след тържественото отбелязване на 165-годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета-революционер в Борисовата градина в столицата, на което присъства.

Попова коментира и въпроса с получаването на българско гражданство от чужди инвеститори у нас. Наскоро тя отказа българско гражданство на чужд бизнесмен.

“Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство. Необходимо преди всичко и хората, които се стремят към получаване на гражданство, да докажат своята съпричастност към българския народ. Едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава", каза Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2013 в 22:10

Думите на г-жа Попова в последния абзац ми харесват. Да можеше и с регресивни решения, да се отнема гражданство на не-съпричастните с българския народ -
щяхме да сме останали с още 200-300 хиляди по-малко, но нормалните българи. Уви!
А иначе - каквито и да ги мъдрят управляващите началници /т.е. ония дето са с начално образование и купени дипломи за повече/ - Депордийо не напъва да си купи къща в Горно Уйно и да стане българин, за да плаща плосък данък тук... Нито Бардо, ни Астерикс, ни Обеликс...

06.01 2013 в 22:09

Няма да размисли. Залозите са големи, а Опиц е никой.

06.01 2013 в 21:57

Правилно решение. Дано не размисли.