Македония трябва да се сдобри с България, ако иска в ЕС

16 октомври 2013 в 16:56 2811 2

Македония. Снимка: БГНЕС
Македония. Снимка: БГНЕС

Еврокомисията препоръча Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, но посочи, че все още остават неуредени въпроси в отношенията й с България и "въпросът за името".

Това се казва в публикуваните днес от Брюксел доклади за напредъка на страните от Балканите.

"20 години след влизането на страната в ООН, трябва да бъде намерено решение на "въпроса с името", се казва в доклада за напредъка на Македония, отбелязват се и нерешените въпроси с България в преговорите за двустранно споразумение.

"Важен е конструктивен подход в отношенията със съседите, като трябва да бъдат избягвани действия и изявления които могат да се отразят отрицателно на добрите съседски отношения", посочват от Еврокомисията и добавят, че отношенията между България и Македония са засегнати от различия най-вече по отношение на тълкуването на историята. 

България дълго време подкрепяше безрезервно евроинтеграцията на Македония. При управлението на ГЕРБ обаче държавата бе сред страните, отказали определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство.

Турция губи от полицейщината на Таксим

В доклада си за Турция Еврокомисията очаквано разкритикува държавата за смазването на летните протести, започнали от пл. Таксим в Истанбул. Турция има настойчива необходимост от развитието на истинска демокрация с участието и на цялото общество, се посочва в доклада. 

Пред държавата е поставено изискване за по-нататъшни законодателни промени, които да доведат до уеднаквяване на наказателната съдебна практика в полза на постигането на защита за основните свободи, включително по отношение на свободите на изразяване и на събиране, се казва в документа.

Комисията разкритикува и смесената медийна собственост, както и притеснителните изявления на политици, довели до широко разпространена автоцензура в турския печат по време и след протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!