Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ицо Хазарта получи черен печат за Македония

OFFNews 13 август 2013 в 13:41 13031 30

Ицо Хазарта
Ицо Хазарта

Рапърът Ицо Хазарта неочаквано получи черен печат за влизане в Македония, докато пътувал за концерт на групата си "Ъпсурт" в град Виница на 11 август.

Хазарта заедно с три танцьорки от балет „Нова” пътувал с личния си автомобил към мястото на участието и трябвало прекоси границата през КПП "Делчево" в Македония. Там обаче македонски митничар му ударил черен печат под предлог, че не може да бъде сигурен в целта на посещението. Истинската причина според Хазарта обаче е отказът му да даде подкуп.

 „Въпросният полицай ме попита къде отиваме и защо. Отговорих, че имаме концерт и другата част от екипа е преминала през пункта преди около час. Той ме попита много пари ли ще изкарам от концерта. Отговорих му, че най-важно е концертът да мине добре. След това ме попита отново много ли пари изкарваме, както и дали бързаме много. След този въпрос моят отговор беше: "Няма да ти дам пари".

Полицаят поискал рапърът да му покаже договора си с дискотеката във Виница, който Хазарта не носел у себе си. Според изпълнителя такова изискване няма и договор не му е искан на границата, когато е пътувал за концерти в Битоля и Скопие. 

"Накара ме да го последвам в помещение до бариерите, където с подигравателен тон ми каза, че трябва да сложи черен печат в паспортите ни и да се връщаме към България”, разказва Ицо Хазарта.

Междувременно екипът на лейбъла Facing The Sun успял да подготви копие от договора и да го изпрати по имейл, но митничарят обяснил, че нямат компютър, а само факс, но не му знае номера.  Впоследствие все пак бил даден номер 412 -174, който логично без международен и местен код бил неизползваем. Служителят отказал да приеме като доказателство страниците в Интернет, рекламиращи предстоящия концерт на Ъпсурт в Македония. По спешност се намесил и българският консул в Скопие, който лично се обадил на гранична полиция, но без резултат. 

„Полицаят дойде и каза, че не е пристигнало нищо, и сигурно няма и да пристигне - удари по един черен печат и в четирите паспорта”, довършва разказа си Ицо Хазарта.

Освен финансова, загубата за нас е огромна във всяко отношение. Най-важният въпрос е: дали причината за този провал е един корумпиран и некомпетентен полицай, или нещо друго?”, пита се той след случилото се.

Ицо Хазарта и лейбълът Facing The Sun вече са подали жалба срещу действията на македонския митничар и възнамеряват да алармират всички инстанции, за да не се превръщат подобни полицейски произволи в практика.

Потърсихме за коментар посолството на Македония в София. От там отговориха, че не са запознати със случая и че той е в компетенциите на македонското вътрешно министерство. Ако български гражданин желае да потърси правата си, може чрез посолството в Скопие да подаде жалба и тя ще бъде разгледана надлежно, увериха от дипломатическата мисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews