Лоши експертизи и липса на прокурорска воля провалили делото „Софийски имоти“

Юлиан Христов 27 март 2013 в 14:33 1379 0

Тошко Добрев. Снимка: БГНЕС
Тошко Добрев. Снимка: БГНЕС

Грешки в експертизите по оценяването на имоти и неясна воля на прокуратурата по обвинението срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев са в основата на оправдателната присъда по мегаделото за измами в столичното дружество.

Близо година след като Добрев беше оправдан на първа инстанция, съдът изготви мотивите си по делото, в което той е подсъдим за безстопанственост и нанасяне на щети на Столична община при сключването на неизгодни сделки. През април 2012 година прокуратурата поиска седем години и половина затвор за Добрев, но съдът го оневини. Това, че са невинни чуха и останалите 9 подсъдими по делото – бивши членове на съвета на директорите в дружеството.

Обвинението обхваща общо 15 сделки с недвижими имоти, апортирани в столичното дружество, от които прокуратурата е изчислила щети за общината в размер на повече от 2 млн. лв. Щетите са настъпили след продажба на въпросните имоти на цени, по-ниски от пазарните. 

Най-големият от посочените имоти от 9913 кв. м. е продаден през 2004 година "за хипермаркет, търговски обект с бензиностанция" на занижени цени, от което щетите за общината са 1 041 520 лв. 

Обвиненията касаят всички членове на Съвета на директорите на дружеството. В мотивите на съда обаче е записано, че тезата на обвинението "с какво действие/бездействие по служба са причинени „значителни вреди” при сключен предварителен и окончателен договор за един имот" остава неясна и противоречива. В обвинителния акт е записано, че осъществените сделки са резултат от сключени предварителни договори. Ако тези договори не бъдат изпълнени, дружеството ще дължи неустойки, но в същото време прокуратурата уточнява, че „предварителният договор за покупко-продажба има облигационно, а не вещноправно действие". "В заключение е записано, че правни последици поражда окончателният договор, а не предварителният”, констатира съдия Мариян Марков, който председателства съдебния състав. 

От мотивите на съда е видно, че "от изложеното в обвинителния акт не се установява каква точно е волята на прокуратурата относно повдигнатото спрямо подсъдимия Добрев обвинение". От доказателствата по делото се констатира, че цената, на която е сключен предварителният договор, е постигната в резултат на проведен конкурс за продажба на имоти, за което е взето решение от Съвета на директорите. "Установява се, че при всички обекти, които са продадени след конкурс, след класирането на кандидатите, офертата е внесена за разглеждане в Съвета на директорите на кандидата, който е класиран. От своя страна Съветът на директорите е излязъл с решение, с което е определял и купувача и цената съобразно постигнатото от конкурса и с оглед на това съдът констатира, че спрямо подсъдимия Добрев не може да носи отговорност за това, че е сключил предварителен договор след провеждането на конкурса и че е бил приел каквато и да е оценка, тъй като той не е приемал оценки, а е сключил предварителен договор в изпълнение решението на Съвета на директорите, в което са посочени и купувачи и цена", мотивира се съдът.

Съдът отхвърля заключенията и показанията на двама експерти, изготвили оценка на имотите. Съдебният състав констатира грешки в експертизите, които определя като "еднотипни" и писани "една върху друга". В заключенията си експертите се позовавали на методи, които обаче не били използвани, а във всички експертизи е вписана формула за определяне на пазарната цена, която не е прилагана. "Видно от материалите по делото е прилаган метод, който не съществува в стандартите за оценяване", е записано още в мотивите, където се обяснява и това, че заключенията на едното от вещите лица били произволни. Оценката на имотите не е ставало на базата на сравнение с пазарните цени, като дори изцяло липсва на каква база са формирани крайните заключения. В същото време единият от експертите изобщо не бил разбрал, че трябва да прави оценка на идеални части от имот. 

Делото срещу Добрев е едно от серия дела, които прокуратурата стартира преди повече от 6 години. Всички дела са свързани със серия от сделки, с които държавното обвинението смята, че столичното дружество е ощетявано с милиони левове. До момента три дела са приключили на първа инстанция с две осъдителни присъди на Добрев от по 4 години затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови