Шефове на "Софийски имоти" ще връщат пари

Нели Чолашка 26 март 2013 в 15:21 1356 1

Логото на
Логото на "Софийски имоти".

Шефове на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ще връщат пари, които са получили като допълнителни възнаграждения и за представителни разходи.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи резултатите от проверката на дружеството за периода 1 февруари -31 декември 2012 г.

Проверката беше назначена, след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев представи фактури, подписани от уволнения вече шеф на дружеството Диян Цветков за закупени с пари на фирмата скъпи парфюми, маркови дрехи, и дори тенджери.

Фандъкова поиска оставката му. Общинските съветници от ГЕРБ се опитаха да го спасят с мотива, че ще го оставят в борда до избирането на ново ръководство с конкурс, но в крайна сметка гласуваха оставката му. 

В управата останаха Добромир Личев Бориславов и Полина Василева Витанова.

Проверката на Фандъкова е установила, че тримата от борда трябва да възстановят общо 10 538 лв., които са си раздали като бонуси. Изпълнителният директор - около 7 хил. лв. и двамата членове от Съвета на директорите по 1 624 лева. 

Относно представителните разходи кметът напомни, че общинските дружества имат право на представителни разходи, само ако са на печалба и то в размер до 1000 лв. „Софийски имоти” не е на печалба, а представителните разходи за дрехи, парфюми и тенджери са за над 3 хил. лв. 

В края на февруари шефът на общинската стопанска комисия Николай Стойнев обеща да смени целия борд на "Софийски имоти", след като направи конкурс за ново ръководство до два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков