Забравили сме да уведомим Русия, че спираме АЕЦ "Белене"

Вероника Шербанова 13 септември 2012 в 18:03 3386 3

Кирил Комаров, Снимка: РИА Новости
Кирил Комаров, Снимка: РИА Новости

България не е заявявала официално отказа си от АЕЦ „Белене“ пред „Росатом“. Това съобщи днес зам.-генералният директор на компанията Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Досега ние не сме получавали от българската страна никакво уведомление или предложение за прекратяване на договорите. Поради това всички заводи до ден днешен продължават да произвеждат оборудване“, обясни той.

„От 2009 г. до момента по-голямата част от оборудването е готова. Заводите ни не са предназначени за съхраняването на такова голямо количество оборудване. България може да реши дали да продължи строенето на АЕЦ „Белене“ или не. Ние сме готови да доставим готовото оборудване, а какво ще се случи после не е наше решение – България може да си направи музей или пък да го използва за АЕЦ „Козлодуй“, каза Комаров.

Зам.-генералният директор на „Росатом“ нарече „странно“ нежеланието на българското правителство да заплати за изготвените по проекта съоръжения.

Във вторник стана ясно, че руската атомна компания „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, е поискала обезщетение от 1 милиард евро заради отказа на България от АЕЦ „Белене“, вместо първоначалните 58 милиона евро.

Министърът на икономиката Делян Добрев беше категоричен, че за искането няма никакви основания. Той потвърди съществуването на иск пред Международния арбитражен съд в Париж, но по думите му той не отговарял на принципните договорености между руската атомна компания и Националната електрическа компания (НЕК).

Добрев увери, че са наели „най-добрата адвокатска кантора в света“ и за последните шест месеца заедно са изготвили защита. „Руската страна няма право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за посочената сума“, категоричен е той.

“Казусът е доста явен, самият “Атомстройекспорт” ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата”, каза министърът на финансите Симеон Дянков. Той изтъкна, че руската фирма е губила няколко дела в Европа през последните няколко години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!