"Колорадският гаф" от президентската реч се размножи в учебник

Александра Маркарян 16 януари 2013 в 13:01 2656 5

Гафът от президентската реч, когато красотата на българската природа бе илюстрирана със снимка от Колорадо, се размножи и в учебник. Снимка: Александър Костов
Гафът от президентската реч, когато красотата на българската природа бе илюстрирана със снимка от Колорадо, се размножи и в учебник. Снимка: Александър Костов

Гафът от президентската новогодишна реч, когато красотата на България бе илюстрирана със снимка от Колорадо, се размножи в учебник.

Кадърът, показващ снимката от Колорадо в него, бе публикуван от Александър Костов във Фейсбук.

Учебникът е по музика, за осми клас. Издаден е през 2009 г. от издателство "АзБуки-Просвета", уточни Костов.

За целите на учебника вероятно снимката от Колорадо е трябвало да илюстрира Родопите - това поне подсказва текстът над нея.

Над кадъра пише "Чуйте отново родопската народна песен "Девойко" в изпълнение на Теодосий Спасов. Сравнете двете импровизации. Коя ви допада повече? Защо?". Под този текст има три снимки - една на жени в народни носии и две, за които се предполага, че илюстрират красотата на Родопите. Едната обаче не е дори от България, камо ли конкретно от Родопите, а от Колорадо.

Само за 3 часа от публикуването на снимката във Фейсбук кадърът събра десетки коментари.

"Снимката върви със съпровод на родопската народна песен "Кацнал Колорадски бръмбар на трънка"; Може би са искали да наблегнат върху "Скалистопланинския двуглас"; "Да не би да имаме някаква планинска собственост в Колорадо от Татово време пък да не знаем?", бяха само част от тях.

След гафа с президентската реч президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма нищо общо, че гафът не е лично негов и наказа шефката на прессекретариата си.

OFFNews потърси издателство "Просвета" за коментар. Оттам обещаха да проверят каква е причината за грешката и до ден-два да вземат решение какво да правят с учебника.

Изпратихме и запитване до МОМН, което е дало официално одобрение за проекта, но все още нямаме отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!