Кметството и църквата в Шабла пострадали при земетресението

Вероника Шербанова 04 декември 2012 в 14:47 1302 0

Земетресение. Снимка: БГНЕС/архив
Земетресение. Снимка: БГНЕС/архив

Сградата на общината и църква в Шабла са пострадали след регистрираното снощи земетресение край Каварна. Това съобщи кметът на града Райна Бърдарева.

Около 3 кв. м от мазилката в една от залите в кметството е паднала след земетресението с магнитуд 4,6 по Рихтер. Щети има и в църквата „Св. Харалампий“ в града, където се е отлепил корниз.

Сградата на общината не е застрахована и ремонтът ще е за наша сметка, заяви Бърдарева. Досега не беше задължително, но догодина със сигурност ще направим, добави тя.

Църквата пострада силно при земетресението през 2009 г., когато бяха нанесени щети върху носещите конструкции и мазилката на храма. 

Няма подадени сигнали от жители на Шабла за пострадали къщи, но не е изключено да има напукани мазилки, каза още Бърдарева.

Земетресението край Каварна беше регистрирано в 20:58 часа в понеделник. Първоначално автоматизираната система на БАН посочи 4,3 по Рихтер.

Международният сайт за измерване на земетресенията EarthQuake Report определи силата на труса на 4,8 по Рихтер. Впоследствие БАН коригира силата на 4,6 по Рихтер.

Епицентърът му е на около 5 км навътре в морето, точно срещу плажа “Болата” в подножието на нос Калиакра.

Трусът е бил усетен най-силно във Варна, Каварна и Шабла. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!