Клиенти на "Булбанк" искат СЕМ да накаже Хампарцумян

Последна промяна на 11 декември 2012 в 16:08 5637 7

Потребители пуснаха колективна жалба до няколко институции срещу шефа на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян за това, че е отправил към тях индиректни обиди, закани и клевети по време на участието си в две телевизионни предавания.

 Сигналът е адресиран до Съвета за електронни медии (СЕМ), Комисията за защита от дискриминация (КЗД), ръководствата на bTV и Нова телевизия и централата на "УниКредит Груп". Подписан е с двете имена на 65-има потребители, а отдолу се казва, че го подкрепят и членовете две Фейсбук групи с общо около 4400 души („Да спрем рекета с лихвите на Уникредит Булбанк” и "Ипотечни кредити в швейцарски франкове”).

Повод за жалбата стават изказвания на банкера Хампарцумян в предаването "Лице в лице" на bTV и "Събуди се" по Нова тв. Тема на тези телевизионни участия са правата на потребителите на банките и няколко спечелени от клиенти дела.

 "Г-н Левон Хампарцумян отправи публично закани, че няма да зачита влезлите в сила съдебни решения, които осъждат Уникредит Булбанк да върне неправомерно удържани суми от личната банкова сметка на кредитополучателите, като едновременно с това ще обяви кредита им за предсрочно изискуем с всички произтичащи от това неблагоприятни последици за изрядния длъжник по кредита, в това число – противоправно отнемане на ипотекирания по договора за кредит имот", гневят се подписалите жалбата.

 "Считаме, че са налице достатъчно данни за осъществени престъпни деяния от г-н Хампарцумян в качеството му на Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ във връзка с отправените от г-н Левон Хампарумян публични обидни квалификации, клевети и заплахи към нас и към всички потребители на финансови услуги в България”, допълват те.

Подписалите жалбата цитират и част от изказванията на банкера в ефира: "не би трябвало парите да се потурчат", "ако не ви харесват, не ги ползвайте, по дяволите" (за кредитните карти); "кредитът не е работа за притеснени и потиснати хора"; "има един фрустриран човек, успял в кариерата си по-малко, отколкото иска... и от друга страна напада банките"; "Трудна е (годината) в главите на тези, които им е трудно да се справят в живота" и пр.

 "Ние сме активни и лоялни потребители на финансови услуги, предлагани от банките, които уважават и изпълняват безупречно задълженията си по сключените търговски сделки с банките. Като граждани на Р България и на Европейския съюз считаме, че върховенството на закона е основен принцип в правовата държава, а влезлите в сила съдебни решения следва да се спазват и изпълняват безусловно", пишат жалбоподателите.

 "В СЕМ се получи такъв сигнал, разпоредил съм проверка. Не мога да прогнозирам предварително какво би произтекло от нея, много е важно дали това е казус по Закона за радиото и телевизията или по някой друг", обяви пред OFFNews председателят на медийния регулатор Георги Лозанов. Очаква се проверката да приключи след Нова година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2012 в 09:27

Безочлив и нагъл. Хубаво е, че кражбата е един от десетте Божи грехове и съдебния състав няма да се назначава тук. Дано присъдата бъде произнесена скоро. Справедливост за Левон и всички, които са блажили около него!

12.12 2012 в 22:35

и в такива случай се питам БНБ до кога ще обслужва банковия картел... но ако има на тази планета по голямо зло от организиранта престъпност то това е банковата месомелачка.

12.12 2012 в 17:54

Ще има да почакате от СЕМ благи вести.

11.12 2012 в 21:55

Много нагъл, искрено се надявам да бъде поставен на място.

11.12 2012 в 19:53

Благодаря OFFNews за точното отразяване.

11.12 2012 в 19:30

Сещам се за един девиз на една банка (небезизвестна): "Клиентите са ни скъпи" или казано иначе На клиента му е скъпо, а на банката и е през....

11.12 2012 в 19:27

Е те тоя се насра. Но сами сме си виновни. Кредитния рейтинг на България се подобри на няколко пъти, който е основата за лихвообразуването в белите държави, но лихвите на банките не помръдват. Финансовия министър намекна за това, но от банковия сектор - пълна тишина. Това ако не е картелиране, здраве му кажи.